Начало Новини Актуално Лидерът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев: Ще се боря до последно за Брикел

Лидерът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев: Ще се боря до последно за Брикел

Актуално
Брикел

Лидерът на КТ Подкрепа заминава в Брюксел на среща с представител на Европейската комисия във връзка с "Брикел". Това беше поводът да потърсим по телефона д-р Тренчев за предварителна информация.

- Д-р Тренчев, каква точно е целта на срещата Ви в Брюксел?

- През последната седмица се изприказваха много приказки за "Брикел", и то най-вече за позицията на Брюксел спрямо България. Но тъй като позицията ни е поднесена от български институции, а аз знам, че твърде често те не предават точна информация, една от целите ми е да се запозная от първа ръка с позицията на Брюксел. Знам срокове за "Брикел", знам договорите, знам всичко. Но тъй като България е в криза, енергетиката ни се намира в много трудно положение, а собственикът Ковачки декларира, че желае да направи сероочистваща инсталация, ако му бъде дадено време и има някаква възможност да се прехвърлят квоти за парниковите газове, просто ще помолим Брюксел за едно по-снизходително отношение в името на хората, чиято съдба изцяло зависи от "Брикел" и Брикетна фабрика, която е технологично свързана с ТЕЦ-а. Ще се опитаме да ги убедим, че дружеството не трябва да бъде спряно след определен период от време.

- Защо Вие се ангажирате с този проблем, а не държавата, която също можеше да помоли Брюксел за снизхождение?

- Първо с "Брикел" са свързани много хора. За разлика от политиците, на нас не ни е безразлично какво става с хората, защото те разчитат на двете си ръце. Те нито имат акции, нито дивиденти, те могат да си изкарват хляба с труд. При положение, че те останат на улицата, никой в тази държава не се грижи и не мисли за тях. И тъй като те са наши членове, ние не може да сме безразлични, за разлика от политиците. Ние ще се се борим до последно за когото можем и знаете, че го правим винаги.

- Но защо държавата не се застъпи за "Брикел", нали тя е стратегическа фирма?

- Държавата се измъква с постановката, че когато са вземали (б.р. - купили) централата, да сте гледали документите, там пише всичко, а сега видите ли не може да се правят никакви отстъпки, защото, като сме поели ангажименти към ЕС, всички са знаели, че ще дойде този момент и т.н. И Нова Караджова това го повтаря като латерна. Но когато някой е договарял преговорния процес в Брюксел и е поемал ангажименти от името на държавата, никой не е питал работниците. А нас синдикатите изобщо от този процес ни бяха изключили. А сега казват, че има поет ангажимент, думата трябва да се спазва, затваряме "Брикел", а пък вие, ако щете, хващайте гората. Това е с две думи тяхното послание. Все едно, че не става дума за българи, а за талибани. Не се интересуват от съдбите на хората. Това е.

- Преди месец Вие изпратихте писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оставката на министър Караджова. Още ли е актуално това искане?

- Аз нямам нищо лично против мадам Караджова. Това е настояване на нашите структури, които считат, че със своята политика тя в никакъв случай не допринася за социалния им статус.
- Защо според Вас Румъния успя да договори големите им горивни инсталации да бъдат приведени съобразно европейските екоизисквания до 2015-2016 г., а ние - до 2010? Как си обяснявате това бързане?
- Хората от България, които са преговаряли, явно никога не са влизали в цех, във фабрика, не са ходили по полето. Зорът на управляващите, които й да бяха те, беше да влезем на всяка цена в ЕС. Каквото поискат от нас, всичко е "йес". Румънците явно като нация са хора с по-голямо самочувствие, хора с национално достойнство и са бранили интересите по-добре. А за поляците ще кажа, че при преговорния процес (това съм го чувал от европейци и го казвам най-отговорно - то е като майтап, но си е истина), европейците са вдигнали ръце и са казали: "Ние не знаем сега какво става. Или ще приемаме Полша, или Полша нас." Това са нации с някаква гордост, с национално достойнство, не дават да ги подритват. Нещо, което ние правим постоянно.

- Как Ви звучат репликите на министър Караджова, че синдикатите и работниците са виновни, тъй като не са искали от Ковачки да изгради СОИ?

- Първо, на мадам Караджова трябва да й се разясни, че синдикатите и работниците са едно и също нещо. Защото синдикатите са организираните работници. Но явно тя не го разбира. Защото, като се каже синдикати, не се има предвид д-р Тренчев и други хора в офиса на "Гарибалди", а се разбират именно хиляди хора, които са по места. Така че, нека първо да научат термините, преди да пишат закони.
И как работниците биха заставили Ковачки да изгради СОИ? Къде е държавата? Тя отдавна я няма май!

Интервю: вестник Старозагорски новини

Още новини