Начало Новини Актуално Личните лекари получават пари след закъснение от 9 месеца

Личните лекари получават пари след закъснение от 9 месеца

Актуално

НЗОК започва да изплаща на общопрактикуващите лекари добавката от парите за потребителска такса на пенсионерите, съобщиха от Касата. От 29 ноември, ще започне изплащането на 9 376 000 лева за извършената медицинска и дентална помощ. Сумата е за деветте месеца на тази година към потребителската такса от 1 лев, която заплащат пенсионерите.

Според Закона за здравното осигуряване за всяко посещение при лекаря или зъболекаря навършилите 60 години за жените и 63 години за мъжете заплащат сумата от 1 лев, а остатъкът от 1.40 лв. се доплаща от бюджета.
"Това е хубава новина, след като девет месеца чакаме. До петък вечерта обаче ние не знаехме за това", коментират от САОПЛ в Стара Загора.
По принцип доплащанията трябва да се превеждат на семейните лекари и стоматолозите сумарно на всяко тримесечие, но досега това не се е случвало. Неясно остава и как ще бъдат заплатени средствата за потребителската такса за пенсионерите за четвъртото тримесечие на тази година, притесняват се местните джипита. Спорeд проектобюджета за догодина пък хората от третата възраст ще плащат от джоба си цялата сума от 2.40 лв. за преглед при личния лекар.
Изплащането на средства стана възможно след актуализацията на бюджета на НЗОК и направени промени в Наредба 6 за реда за заплащане на сумите по чл.37, ал.5 от Закона за здравното осигуряване, се посочва в сайта на Касата.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини