Начало Новини Актуално Личен финансов портрет предлага на клиентите си банка Райфайзен

Личен финансов портрет предлага на клиентите си банка Райфайзен

Актуално

Изплащате голям ипотечен кредит, но ви трябва нов хладилник. Разумно ли е да го купувате с потребителски заем? Ако останете без работа, ще можете ли да се справите финансово, докато търсите нова? Ще ви стигат ли парите, когато се пенсионирате? На тези и още въпроси могат да отговорят лесно, бързо и безплатно експертите на Райфайзен.

За около 15-ина минути, колкото да изпиете едно кафе, може да получите "разрез" на положението си и съвети как да го подобрите.
От миналата седмица банката започна да предлага нов продукт, наречен личен финансов портрет. На една страница всеки може да види моментна картина на финансите си.

Консултант на банката задава няколко въпроса на клиента, свързани с месечните приходи и разходи, спестяванията, ползваните кредити, сключените застраховки и вноски в пенсионни фондове. Информацията се въвежда в специален софтуер. На база на резултатите консултантът разяснява и съветва клиента. Той получава разпечатката на портрета си на хартия, информира вестник 24 часа.
От нея се информира в 5 области - спестовност, кредитна задлъжнялост, покриване на рискове, пенсионно осигуряване, баланс на приходите и разходите.

Получава отговори на няколко въпроса. Сред тях са: каква сума ще остава месечно и за какво да я използва? Разумно ли е да тегли още кредити, колко месеца може да покрива разходите си при неблагоприятни обстоятелства, защитен ли е от рискове и т.н.

Изготвянето не изисква представяне на документи и е напълно конфиденциално, увери Ани Ангелова, изпълнителен директор с ресор банкиране на дребно.

 

СЪВЕТИ

1. Задълженията по всички кредити не трябва да надхвърлят 50% от чистия ви месечен доход. Той се получава след приспадане на разходите за издръжка.

2. Добре е оставащият размер на кредита да е под 70% от актуал¬ната пазарна стойност на имота, който притежавате. В случай на нужда ще може да го продадете и да имате и остатък.

3. Хубаво е да имате заделени спестявания в размер на поне 6 месечни работни заплати, които да ползвате в случай на безработица или намаление на дохода.

4. Препоръчва се да правите вноски за допълнителна пенсия.

5. Помислете и за застраховка "Живот", която да защити близките ви при неблагоприятни условия.

6. Застраховайте и вноските по кредити чрез сключване на полица "Злополука" и рискова "Живот".

Още новини