Начало Новини Актуално Летище – Стара Загора трябва да се запази като съоръжение за полети

Летище – Стара Загора трябва да се запази като съоръжение за полети

Актуално
летище стара загора

Пистата на Летище – Стара Загора е дълга 355 м и широка 45 м, предназначена е за самолети до 150 тона. Летището има потенциал и добро разположение, особено за карго полети. Но не предизвиква голям интерес при наличие на Летище – Пловдив и Летище – Бургас, казва инж. Митко Георгиев, управител на Летище – Стара Загора ЕООД.

Митко Георгиев е роден на 4 февруари 1949 г. в с. Мъдрец, Старозагорско. Завършва Академията на гражданската авиация в Санкт Петербург със специалност инженер по летателна експлоатация. Работи дълги години в селскостопанската авиация в Стара Загора като летец.
Поетапно е инструктор, зам.-командир и командир на авиоотряда в Стара Загора. Първият управител е на полигона за борба с градушките в Петрово. По-късно е главен инженер на МЗ Тачо Даскалов, а след това гл. инженер и изп. директор на Оранжерии ЕАД. Последното му назначение преди настоящото е управител на БКС -  Гълъбово. Семеен е, с двама сина, две внучки и внук. Големият му син Стефан е зам.-командир на ескадрилата на Военна авиация в Крумово, а малкият - Калин, се занимава с частен бизнес.


-    Г-н Георгиев, какви са новините около Летище - Стара Загора. Чия е собствеността на земята към момента?

-    Собствеността на земята е на Министерство на отбраната. До май 2010 г. нашето летище е било в списъка на тези, които ще се дават от държавата на концесия, но след май е извадено от този списък.
Съоръженията - ПИК и пилонът с рульожките, и дружеството, са на подчинение на Министерство на транспорта. ПИСТАТА НИ Е ДЪЛГА 3550 М И ШИРОКА 45 М, ПРЕДНАЗНАЧЕНА Е ЗА САМОЛЕТИ ДО 150 ТОНА. Имаме голям потенциал и добро разположение, особено за карго полети. Лошото е, че като дестинация не будим интерес при наличие на Летище - Пловдив и Летище - Бургас. Преди 10 години ни е отнет лицензът за експлоатационна годност и част от инвентара и оборудването са предадени на Летище - Пловдив.

-    При положение, че дори не сме в списъка за даване на концесия, каква е вероятността Летище-Стара Загора да има бъдеще?

-    Изваждането не е проблем. Водил съм разговори по въпроса и имам уверението, че ПРИ НАЛИЧИЕ НА СЕРИОЗЕН ИНВЕСТИТОР ВЕДНАГА ЩЕ БЪДЕ ВКЛЮЧЕНО. Тази стъпка, заедно с факта, че МО не е прехвърлило собствеността към Министерство на транспорта или Община Стара Загора, имат за цел да опазят летището като съоръжение. Чака се и се работи за намиране на инвеститор, готов и способен да вложи нужните средства при една дългосрочна концесия и летището да продължи да съществува като такова както за товарни превози, така и за възстановяване на ави- оклуба, полетите с леки самолети...
Между другото, непрекъснато сънувам, че летя и чакам наистина да ме качат приятели ПОНЕ НА МАЛКИТЕ САМОЛЕТИ НА АВИОКЛУБА. Що се отнася до бъдещето на летището като съоръжение - възможности има. Честно казано, аз споделям стратегията да не се прибързва със собствеността върху земята, защото практиката показва, че там, където земята просто е върната на общините, обикновено се парцелира, продава се за молове и други строителни обекти, обслужват се определени интереси, но не и в посока запазване на летищата като такива.
ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СТАРОЗАГОРСКОТО ГОЛЯМА ЗАСЛУГА ИМА МОЯТ ПРЕДШЕСТВЕНИК ИВАН НОЙК0В, който въпреки трудностите през всичките 20 години, успя да запази дружеството и самото летище като самоиздържащи се структури и дори по време на кризата завършихме годината с печалба, макар и минимална - 4000 лв.

- От бюрата за продажба на билети ли са основните постъпления?

- Приходите от продажба на билети намаляват. ИМАМЕ ТРИ БЮРА - В СТАРА ЗАГОРА, ХАСКОВО И ЯМБОЛ
Най-слаби са постъпленията от Стара Загора, защото конкуренцията в нашия град е невероятна - има 25 частни бюра за продажба на самолетни билети, които са и далеч по-пластични от държавното. В Хасково и Ямбол са по 2 и веднага личи разликата. Търсим възможности и за други приходи - ОТДАВАМЕ ПЛОЩИ ЗА МАГАЗИЯ И СЪХРАНЕНИЕ НА СТОКИ.
Трета година по ред изложението БАТА АГРО за селскостопанска техника ще се състои на летището, обмисляме различни проекти...
По време на кризата оптимизирахме всички разходи. Авиацията е печеливша в Министерство на транспорта. Печеливши са и другите сектори с изключение на жп сектора.

-    Какво да очакваме, предстоят ли действия за превръщането на Летище-Стара Загора в реален бизнес обект?

-    Във всеки един момент МИНИСТЪР АНЮ АНГЕЛОВ Е ГОТОВ ДА ПРЕХВЪРЛИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ЗЕМЯТА НА МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА. Проблем по тази точка изобщо не съществува. С МО в момента се работи изключително лесно, точно и със стратегическа мисъл за бъдещето. Тази стъпка трябваше да е факт още миналата година до месец май, но се оказа, че испанските инвеститори, които бяха проявили интерес, имат сериозни проблеми и в крайна сметка не се оказаха надеждни. ЗАТОВА БЯХМЕ ИЗВАДЕНИ ОТ СПИСЪКА НА ИМОТИТЕ ЗА КОНЦЕСИОНИРАНЕ. Не съм прекален оптимист, че в близките няколко месеца ще намерим стратегически инвеститор, но няма начин в перспектива да не се появи такъв. Нужна е повече реклама, по-сериозен акцент върху възможностите и потенциала. Разчитам, че и Главната въздухоплавателна инспекция към Министерство на транспорта ще работи още по-активно в посока търсене на пресечна точка между държавните и инвеститорските интереси. Аз самият се ангажирам с обещанието, че ще работя изключително сериозно, активно и в полза на Летище-Стара Загора, на чиято писта съм стъпил още преди 40 години и за мен то е последната значима мисия в активния ми живот.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини