Начало Новини Актуално Летище Стара Загора може да бъде дадено на концесия на испански консорцим

Летище Стара Загора може да бъде дадено на концесия на испански консорцим

Актуално

До май 2010 г. се очаква прехвърлянето на собствеността на Летище Стара Загора към Министерството на транспорта да е факт. След това ще бъде открита процедура по преотстъпването му на концесия. Тази форма доказа функционалността си и у нас, след като летищата на Бургас и Варна бяха отдадени на концесия на Фрапорт, коментира Иван Нойков, управител на Летища Стара Загора ЕООД.

- Г-н Нойков, каква е ситуацията около старозагорското летище?

- Към момента използването му като летище, за съжаление, е невъзможно. Всяко едно летище може да функционира и да работи добре тогава, когато се ползва от повече авиокомпании. Все пак има някакво раздвижване в положителна посока...

- Какво стана със собствеността - прехвърлена ли бе тя от Министерство на отбраната на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията?

- Позитивни индикации за решаване на този проблем тръгнаха едва сега, след идването на новото правителство. ИМА ВЕЧЕ ОБРАЗУВАНА ПРЕПИСКА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ЗЕМЯТА за управление и ползване от МО към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. През април - май 2010 г. най-късно актът по прехвърлянето на собствеността ще е факт. Това е първата крачка. Тя трябваше да бъде направена още преди 3 - 4 години, но така и не се случи. С прехвърлянето на земята вече транспортното министерство има свобода на инициативата и може да подготви и открие ПРОЦЕДУРА ЗА ОТДАВАНЕТО НА ЛЕТИЩЕТО НА КОНЦЕСИЯ. Тази форма доказа функционалността си и у нас, откакто преди 2 - 3 години летищата Бургас и Варна бяха отдадени на концесия на фрапорт. Ако искаме и говорим за перспектива - тя е в отдаването на концесия - и за стопанисване, и за привличане на инвестиции.
До момента интерес към нашето летище демонстрира испански консорциум. Негови представители разговаряха още с МТ от предишното правителство в средата на 2008 г. за отдаване под наем на летището за 10 години. Това по една или друга причина не се реализира. Испанците веднага след изборите отново засвидетелстваха своя интерес. СВЪРЗАХА СЕ С НОВИЯ ЕКИП НА МИНИСТЕРСТВОТО и мисля, че разговорите за отдаване на концесия вървят добре. Държавата в лицето на министерството няма към момента нито ресурс, нито интерес от реконструкция и модернизация на нашето летище и съответно за експлоатация по предназначение.
Консорциумът поема ангажимента за реконструкция и модернизация, и за ползване на летището и това бе потвърдено на тяхна СРЕЩА СЪС ЗАМ.-МИНИСТЪР КАМЕН КИЧЕВ. По тази причина имам вече някаква надежда като управител - и на мен ми се иска да ми замирише на керосин. Становището и мнението на двете страни при срещата при г-н Кичев бе, че концесията е най-добрият вариант. Ускоряват се всички необходими действия за откриване на процедура. За целта вече е създадена работна група на министерството. Нещата мръднаха към добро, но трябва да се има предвид и че няма да се случат мигновено.
ЕДНА ПОДГОТОВКА ЗА ПРОЦЕДУРА ЗА КОНЦЕСИЯ ВЪРВИ ОКОЛО 2 ГОДИНИ, както видяхме при отдаването на летищата Бургас и Варна. Ако всичко е наред, в 2011 г. ще се финализира работата по документацията и ще може да се открие процедурата за отдаване.

- Как се справя дружеството по време на криза?

- Предполагам, че за по-големите икономически обекти е много по-трудно да се справят с последствията от кризата. На нас също ни се наложи да вземем АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В ДВЕ НАПРАВЛЕНИЯ и те бяха достатъчно ефективни, за да завършим 2009 г. с положителен баланс. Първата бе търсене на резерви за допълнително финансиране чрез странични дейности. Сериозни финансови постъпления ни донесе използването на даденостите като добра инфраструктура около летището и доброто стечение на обстоятелствата Българската асоциация на вносителите на агротехника да изберат Летище Стара Загора за домакин на една от най-мащабните си изяви - международното селскостопанско изложение Зара агро 2009. Както гостите, така и потенциалните им клиенти дадоха изключително висока оценка на организацията и провеждането на изложението. ЛЕТИЩЕ СТАРА ЗАГОРА ВЕЧЕ ЩЕ БЪДЕ ЕЖЕГОДНО ДОМАКИН НА ИЗЯВАТА ЗАРА АГРО.
Вече сме сключили договора и започнахме подготовката за тази година. Събитието ще е в началото на май.
Втората антикризисна стъпка бе свиването на разходите. Постигнахме го като замразихме заплатите на ниво от края на 2008 г. и поорязахме социалния пакет.
Постигнахме добра самоиздръжка на дружеството без държавни помощи и субсидии за дейността му, т.е. свършихме си работата добре. Да се надяваме, че развитието на нещата ще ни даде една още по-добра перспектива.

Интервю на вестник Национална бизнес поща


Иван Нойков е роден на 15.12.1950 г. в Стара Загора. Завършва гимназия Иван Вазов, а след това Висша летателна школа в Кировоград, Украйна, специалност Ръководител полети. Придобива и квалификация по стопанско управление. От 1979 г. е началник на старозагорското летище, а сега е управител на Летище Стара Загора ЕООД към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Семеен, с двама сина и две внучета - Иван на 6 години и Дария на 6 месеца.

Още новини