Начало Новини Актуално Летищата в София и Пловдив временно са отворени за полети

Летищата в София и Пловдив временно са отворени за полети

Актуално

Летищата в София и Пловдив временно са отворени за полети, информираха към 14.30 часа от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), позовавайки се на съобщението на изпълнителния директор на ДП Ръководство Въздушно движение Георги Ангелов. След прецизен анализ на ситуацията, свързана с движението на облака от вулканичен прах от Исландия, беше взето решение за временно отваряне на югозападното въздушно пространство.

Въздушният трафик над страната беше спрян, всички летища бяха затворени от 9 часа сутринта, предаде econ.bg. Изпълнителният директор на Летище София Пламен Станчев заяви пред Дарик радио, че официално са анулирани 58 полета по 23 направления от и за летище София. Сутринта са излетели два самолета за Рим и Мадрид, един самолет е кацнал от Триполи.
Причината е преминаването в атмосферата над страната на части от вулканичния облак, изхвърлен от исландския вулкан. Смята се, че някои от частиците са опасни за двигателите на самолетите и навигационната апаратура.
Въздушното пространство на височина 8000 м беше отворено за полети в 12.30 ч. местно време, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Облакът от вулканична пепел, който предизвика срив в самолетния транспорт в Европа, се насочва на юг, съобщава ДПА. Десетки хиляди пътници бяха блокирани на летищата по света заради исландския вулкан, който продължи да бълва пепел и земна маса.
Въздушното пространство на Румъния, България, Украйна и Северна Италия беше затворено за полети, след като подобни мерки бяха взети в Централна и Северна Европа и Британските острови. Очаква се те да останат в сила и днес, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.
Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана. Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.
Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция. Евроконтрол предупреждава, че ефектът от вулканичния облак ще се усеща още поне едно денонощие.
Самолетите на холандската авиокомпания KLM и германската Луфтханза, които извършиха пробни полети над Западна Европа, са се приземили успешно и по тях не са открити щети от вулканичния облак, който спря въздухоплаването в по-голямата част на континента, предаде Ройтерс. KLM съобщи, че се надява да прибере седем свои самолета от Германия в Амстердам и да получи разрешение да възобнови частично своята дейност. Десет самолета на Луфтханза прелетели от Мюнхен до Франкфурт на видима височина от 3000 метра, като са изпробвали условията и на височина до 8000 метра. При инспекцията на самолетите във Франкфурт не са открити щети по прозорците на пилотската кабина, фюзелажа и двигателите.
Вулканичната пепел може да нарани важни аеродинамични повърхности и да блокира двигателите на самолетите, а също така да предизвика смущения в електронните системи, допълва БТА.
KLM е извършила полет с Боинг 737-800 над Холандия на обичайната височина от 10 000 метра, на максималната от 13 000 и на други височини. Самолетите не са претърпели никакви щети.

Още новини