Начало Новини Актуално Лекарите в Чирпан протестират на 7 април

Лекарите в Чирпан протестират на 7 април

Актуално

На мирен едночасов протест от 9.30 сутринта на 7 април - Световния ден на здравето, ще излязат в центъра на Чирпан лекарите от местната общинска болница. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Неделчо Тотев. Той увери, че протестът е в рамките на закона, като лекарите от спешната помощ ще работят и няма да има необслужени нуждаещи се пациенти в сряда.

Според д-р Тотев очаквали подкрепа и от семейните лекари в града, както и колегите им от общинския Медицински център.
Д-р Тотев информира, че в последния работен ден преди Великденските празници от НЗОК е преведена втората част от финансите за месец януари, което не било нормално, категорични са хората в бяло от общинската болница в града на Яворов. Според тях и приетата от премиера Борисов оставка на здравния министър д-р Божидар Нанев не влияела на ситуацията, пише вестник Старозагорски новини.
На последното събиране в град Елена през март директорите на 22 общински и частни болници в страната излязоха с обръщение към българските граждани във връзка с проблемите в здравеопазването. Тогава те призоваха своите колеги и всички сънародници да подкрепят националния им протест на 7 април, чието начало е обявено за 9.30 часа.
Според д-р Тотев координаторът за Югоизточна България д-р Димчо Генев, който е директор на болницата в Харманли и председател на Хасковската регионална колегия на Българския лекарски съюз, ще информира днес - 6 април, кои болници от региона ще протестират на своя професионален празник. И в деня за национален протест работещите от малките общински и частни болници в България ще настояват да се увеличи годишният им бюджет до размера на този от миналата година, да се премахнат делегираните бюджети и справедливо да се заплащат отчетените от болниците дейности, спешни промени в законодателството, които да поставят всички лечебни заведения в среда на честна конкуренция, незабавно премахване на незаконните изисквания на НЗОК за двама специалисти за клиничните пътеки и ново договаряне в условията на рамковия договор за 2010 г., отпадане на ограниченията за направления и равни условия пред болниците за кандидатстване по европейските програми. Тези искания, подкрепени с над 130 000 подписа, лекарите изпратиха до правителството на Бойко Борисов още през февруари. След като кабинетът остави без последствия тези искания, последваха срещи в Първомай и град Елена. Участниците в тях обявиха, че болниците продължават да трупат задължения, лекари и медицински сестри са поставени в унизително положение без заплащане за положения труд. Сезирана бе и Комисията за защита на конкуренцията с жалба до Европейската комисия за нечестните условия на конкуренция и противопоставянето на държавните болници, от една страна, и общинските и частните - от друга страна.
Очаква се на 7 април - деня на националния протест, да се включат около 50 болници в страната, като всяка от тях съобразно спецификата на района и работата в нея ще реши каква форма на протест да избере. Шефовете на болници са категорични, че няма да връщат нуждаещи се от болнична помощ граждани.
Координаторът на Югоизточна България д-р Димчо Генев коментира, че съсловието разбирало тежката финансова ситуация в държавата, но не приемало арогантното отношение към тях, както и непрекъснатите заплахи за проверки по болниците.

Още новини