Начало Новини Актуално Лекарите отменят протестта

Лекарите отменят протестта

Актуално

Насроченият за понеделник, 11 октомври, протест на медиците от Стара Загора, организиран от РК на БЛС, се отменя. Това е против моето желание и заявената от Управителния съвет готовност да отстояваме своите искания, но се съобразяваме с изявлението на председателя д-р Цветан Райчинов, съобщи председателят на старозагорската колегия д-р Светослав Стоименов.

„За отмяната на протестта настояха и колегите от Стара Загора, и не можем да не удовлетворим желанието им. Но РК на БЛС в Стара Загора ще настоява да се проведе извънреден събор на БЛС, защото по Устав само той може да отменя легитимно взети решения“, обясни д-р Стоименов.
В сряда вечерта министър-председателят Бойко Борисов, току-що положилият клетва здравен министър Стефан Константинов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подписаха с ръководството на Българския лекарски съюз споразумение, с което се гарантира, че парите от здравните вноски ще отиват само за здраве. Разговорите са продължили близо два часа.
След това беше обявено, че протестите на медиците, планирани за 15 октомври под мотото „Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве“, се отменят.
На 11 октомври ще има разяснителни мероприятия за лекарите, стана ясно от думите на председателя на БЛС Цветан Райчинов. Тогава ще бъде обяснено на лекарите и обществото какво точно е било подписано.
Премиерът заяви пред лекарите, че няма да се намалява размерът на здравната вноска и всичките 8%, които здравноосигурените плащат от заплатите си, ще се изразходват само за лечение, а не както е в момента - 2% от тях да отиват като резерв на Националната здравноосигурителна каса.
Парите за здраве се увеличават с 600 млн. лв.

Информация: вестник Новината

Още новини