Начало Новини Актуално Лекарите от Казанлък излизат на протест в четвъртък

Лекарите от Казанлък излизат на протест в четвъртък

Актуално

На пореден протест излизат в четвъртък - 23 септември, казанлъшките лекари и медицински сестри от Многопрофилната болница "Д-р Христо Стамболски". Протестът е заради изключително тежкото състояние на здравеопазването в страната и практическото абдикиране на държавата от проблемите му.

Само преди ден лекарите от болницата получиха остатъка от 20% от юнските си заплати, а през септември плащането им ще бъде за 70% от заработеното.
Според управителя на болницата д-р Кети Маналова-Владкова това е максимално възможното. Причината е, че се плащат в пъти по-малко средства от зарaботеното и нужното, пише вестник Старозагорски новини.
Д-р Маналова определи като "шизофренно безумие" да се разпределят 440 хиляди лева при задължения от 2.5 милиона лева. Тежката ситуация на болничното недофинансиране вече е станало причина две от фирмите доставчици на медикаменти да преустановят зареждането на болничната аптека. Отделно от това от няколко дни за болните в отделенията няма храна, растат застрашително и задълженията на болницата, стопирани с голямо усилие в края на миналата година.
Заради създадената изключително напрегната и тежка ситуация съществуват сериозни опасения, че голяма част от средния медицински персонал ще напусне. Подобни страхове има и за водещите лекари в болницата, което от своя страна би довело до куп негативи и практическа опасност от загуба на клинични пътеки. 450 са работещите в общинската болница на Казанлък, 86 от тях са лекари. Те се грижат за здравния статус и лечението на жителите на пет общини от област Стара Загора.

Още новини