Начало Новини Актуално Лекари и стоматолози - пренебрегнати

Лекари и стоматолози - пренебрегнати

Актуално

И догодина ще сме без Национален рамков договор, май. Ако бъде спазена "традицията", това ще е за шеста година, пресмятат местни лекари. Само ден след като в парламента бе приет бюджетът на НЗОК, Българският лекарски съюз се оттегли от преговори по Националния рамков договор, тиражираха медиите решението на председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Причината била, че здравният министър, който оглавяваше Лекарския съюз преди да влезе в кабинета на Борисов, забравил обещанията си, игнорирал съсловната организация и на практика ще се правят реформите без БЛС. Председателят на РК на БЛС д-р Светослав Стоименов вчера не бе открит за коментар. Секретарят на Регионалната колегия на БЛС и един от учредителите на съсловната организация в Стара Загора д-р Атам Саркисян разясни за вестник Старозагорски новини ситуацията:

"Изразявам личното си становище, защото за 16 януари е определен Извънредният събор на БЛС, на който трябва да гласуваме Националния рамков договор. На практика обаче това ще е съвсем формално, защото бюджетът е приет, гласуван от парламента и ние от БЛС и колегите-стоматолози сме поставени пред свършен факт. Това обаче няма да е за първи път, май ще бъде за шеста поредна година без Национален рамков договор. Сега управляващите си имат оправдание - финансова криза, което е и факт. Трябва и да се преструктурират болниците, за да не употребя израза закрият. И в това няма лошо, защото 400 болници у нас са твърде много за този бюджет."
Според приетия от парламента бюджет за НЗОК за 2010 г. са предвидени 2.5 млрд. лева приходи и трансфери, разходите са в размер на 1.7 млрд. лева. От следващата година здравноосигурителната вноска ще се увеличи на 8%.

НЗОК ще определя годишна обща стойност на разходите за всяка районна каса, разпределена по месеци, а РЗОК - делегираните бюджети за болниците.

През 2010 г. на всяко тримесечие Здравната каса ще определя броя на назначаваните специализирани медицински дейности.
БСП и ДПС се обявиха против проектобюджета, като се аргументираха, че заложеният резерв от 829 млн. и 779 хил. лв. трябва да бъде използван в сектора. Депутатът от "Коалиция за България" и бивш здравен министър д-р Евгений Желев определи бюджета на Касата като доста рестриктивен. Той поиска да се увеличат с 225 млн. лв. средствата за болничната помощ, 9-те милиона за зъботехническа дейност да останат в бюджета за дентална помощ и 800 хиляди лева допълнително да отидат в специализираната доболнична помощ. Опозицията прогнозира, че през 2010 година здравеопазването ще е по-скъпо и по-недостъпно.
Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев успокои лошите прогнози, че бюджетът на НЗОК е изключително балансиран и при по-добри параметри през следващата година средствата за здравеопазване могат да се увеличат с 350 млн. лв. Според министър Нанев, "с този бюджет по много сигурен начин се осигурява извънболничната помощ и денталната помощ, както и медико-диагностичната дейност". Той припомни, че България е с една от най-ниските осигурителни вноски, а целта на увеличението била да има по-големи приходи в системата.

Още новини