Начало Новини Актуално Лекар от МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович оперира простреляния охранител в Сливен

Лекар от МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович оперира простреляния охранител в Сливен

Актуално

Старозагорският лекар д-р Владимир Чакъров беше повикан да оперира простреляния охранител Станчо Станчев в Сливен като национален гръден хирург. Той е шеф на "Гръдна хирургия" в МБАЛ "Проф.д-р Ст. Киркович" и има три специалности - Гръдна хирургия, Коремна хирургия и Онкология. 49-годишният старозагорец е завършил в родния си град и има 18-годишна практика на хирург.

Това съобщи изп. директор на най-голямото здравно заведение в Старозагорска област д-р Николай Колев, пише вестник Старозагорски новини.
"Не съм герой, имал съм и по-тежки операции от тази в Сливен. Героите са колегите от МБАЛ "Д-р Иван Селимски", които извършиха в крайно екстремни условия коремната операция на простреляния охранител. Той бе на операционната маса с 3.5 - 4 литра кръвозагуба, която се преливаше в момента на интервенцията. От там бе и анестезиологичният екип. След като преодоляха коремните травми, премахнаха далака и затвориха коремната кухина на пациента, след повече от два часа, аз с екип от сливенската болница се заехме с гръдната хирургия", разказа д-р Чакъров.
Общо двете операции на пациента са били с продължителност над 5 часа, но той не е бил в изкуствена кома. Д-р Чакъров разкрива, че е било доста тежко, въпреки че Станчо Станчев бил як и здрав българин, около 100-килограмов, но пораженията на куршума били огромни. Прострелната рана на единствения пострадал в над 20-часовата драма с похитените в сливенската банка е в лявото му рамо. Куршумът "обикаля" коремната област и излиза от дясното рамо, което е спасило служителя.
В момента Станчев е настанен в реанимация. И въпреки че не е на командно дишане, 12 са критичните дни, които трябва да изминат, за да бъдат лекарите сигурни за живота му.

Още новини