Начало Новини Актуално Лекар от Казанлък обяви, че ще гладува в знак на протест

Лекар от Казанлък обяви, че ще гладува в знак на протест

Актуално
Гладна стачка в знак на протест срещу държавното безхаберие в здравеопазването започва от понеделник - 27 септември, д-р Захари Стойчев гинеколог и лидер на КНСБ в болницата в Казанлък.
Той оповести решението си по време на протеста на казанлъшките медици от МБАЛ "Д-р Христо Стамболски", състоял се вчера по обяд. Преди това на общо събрание на членовете на БЛС и на двата синдиката в здравното заведение, обслужващо населението на пет общини - Казанлък, Мъглиж, Гурково, Павел баня и Николаево, бе взето решение протестите да продължат и в знак на съпричастност медиците да участват във всички национални протести, организирани през октомври.
Целта е правителството да чуе апела на медиците за пълната абдикация и безхаберие, които е допуснало в държавното здравеопазване, пише вестник Старозагорски новини.
Според синдикалния лидер д-р Стойчев, неразбираемо е защо в тази изключително тежка ситуация за здравеопазването, в която директно се нарушават конституционните права на гражданите на страната, нито омбудсманът, нито Главна прокуратура се самосезират и търсят сметка от финансовия министър, от министъра на здравеопазването, от целия кабинет.
Средно по 20% са неиздължените пари по клинични пътеки от Здравната каса към казанлъшката болница от март т.г., а за юли те са 40%. Общият размер на задължението на Касата към болницата в Казанлък е за над 700 хиляди лева. Едва завчера медиците от болницата са получили 70% от своите юлски заплати.
Заради хроничното недофинансиране и неизплащане на заработеното и полагащото се на болницата вече е натрупан сериозен дълг към доставчиците на медикаменти. Близо половин милион лева е задължението на болницата в Казанлък само за лекарства към "Софарма".
По този повод вчера управителят на болницата д-р Кети Маналова - Владкова беше на разговори в столицата, в опит за поредно разсрочване на дълга.
Заради кризата от известно време в болницата не се предлага храна за пациентите.
"За нас по-важно в случая е да запазим медицинските специалисти и сестрите, за да съхраним въобще болницата", категорична е д-р Маналова. 450 са работещите в казанлъшката болница, 86 от които са лекари. В града вече е известно, че голяма част от водещите лекари упорито си търсят работа в други болници от страната.

Още новини