Начало Новини Актуално Лекар осигури дарение на казанлъшката болница

Лекар осигури дарение на казанлъшката болница

Актуално

Дарение от медицинска апаратура втора ръка ще получи казанлъшката болница "Д-р Христо Стамболски" в началото на следващата година. Дарението е осигурено чрез кардиолога д-р Николай Буков, който работи в МБАЛ-Казанлък, но специализира в английски клиники. Кардиологът се е свързал с английската организация "Помощ за болниците по света", които са изпращачи на дарението.

Благотворителният жест е иницииран от партия ГЕРБ - Казанлък, чийто член е д-р Буков. Общинските съветници от партията на свой ред поемат ангажимент да съберат нужните 5 хиляди лева за транспортирането и заплащането на митническите такси по дарението. Това ще е нашият коледен жест, заяви на среща с медиите Теменужка Папазова, председател на групата общински съветници на ГЕРБ в Казанлък. По думите й, това е само първата пратка по линия на тази организация. Амбицията на Папазова и колегите й е да последват поредица благотворителни жестове за болницата в Казанлък.
Сред дарените апаратури за болницата ще са операционна маса, ЕКГ-машина, дефибрилатори, кардиодефибрилатори, електрически и хидравлични болнични легла, инфузионни помпи и консумативи за еднократна употреба. Стойността на дарението е за около 40 хиляди лева, пише вестник Старозагорски новини.
Помолена да коментира изявление в местната преса на депутата от ГЕРБ - Казанлък, Емил Караниколов, че виновник за тежкото финансово състояние на МБАЛ-Казанлък е кметът, Теменужка Папазова заяви: "Персонални обвинения не мога да дам. Виждам, че категорично не се превежда нито лев за болницата от решенията на Общинския съвет. Като общински съветник от ГЕРБ, не подкрепям неизпълнението на нашите решения."
Заради огромните дългове на единствената общинска болница на територията на пет общини в област Стара Загора, каквато е казанлъшката, управата й е принудена да подписва погасителни планове с фирми-доставчици на лекарства и консумативи, на които дължи средства. По голяма част от тези погасителни планове текат и лихви, които допълнително утежняват ситуацията на болницата. Нееднократно управата й бе заплашвана и с блокиране на банковите сметки на търговското дружество заради дългове за лекарства. 4.2 млн. лева бяха общите задължения на МБАЛ-Казанлък миналата година в средата на декември, от които 3.5 млн. само за лекарства. Тази година сумата е по-симпатична, заяви медицинският управител д-р Кети Маналова. За стопяване на част от болничния дълг бе решено продажбата на 9-декаров терен в съседство с болницата. Цената, на която се предлага теренът, е 1.5 млн. лева. Собствеността му обаче е юридически казус, според д-р Маналова, тъй като в някои документи този терен се води в активите на община Казанлък, в други - в болничните активи.
Апелирам бързо да се вземе решение по въпроса и да не се отлага продажбата на терена, тъй като с нея ще се покрият голяма част от дълговете ни, заяви д-р Маналова.

 

Още новини