Начало Новини Актуално Легенда за Античният град Акве калиде Термополис - изворът на трите нимфи - публична лекция

Легенда за Античният град Акве калиде Термополис - изворът на трите нимфи - публична лекция

Актуално
logoНа 26 март  2015 година от 17:30 часа в лекционната зала на Регионален исторически музей, град Стара Загора ще се проведе публична лекция на доц. д-р Димчо Момчилов  към Университет Проф. д-р Асен Златаров, град Бургас на тема Възникване и история на Античният град Акве калиде Термополис.
Останките от античния град Акве калиде Термополис край Бургас се превръщат в невероятна туристическа атракция.
Лечебните свойства на горещия извор са известни още от халколита, когато тук възникват три селища от VІ - V хилядолетие пр. Хр.

През І в. пр. Хр. траките превръщат извора в най-почитаното светилище на Трите нимфи, а първите бани тук са изградени от римските завоеватели в средата на І век. В чудодейните води на едни от най-известните минерални бани в древността са търсили изцеление императори, ханове, крале и султани. Открити са монети и находки от епохата на император Юстиниян І, Филип ІІ Македонски, хан Тервел и др.

През 1562 г. Сюлейман І Великолепни, като благодарност за излекуваната подагра, заповядал върху опожарените римски басейни да бъде изградена нова баня. Днес тя е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната облицовка  от мрамор и характерната ориенталска керамика. Интересните архитектурни решения и художествено осветление превръщат обекта в жив музей на минералната вода и лечебните процедури. 

Вход  свободен!

{gallery}rim{/gallery}

Още новини