Начало Новини Актуално Лъвчето Симбанджи събра над 250 души в музея

Лъвчето Симбанджи събра над 250 души в музея

Актуално

Новата инициатива на Регионален исторически музей - Стара Загора, "Уикенд в музея" се оказа успешна. Избраната тема "История с лъвче", беше не само провокативно-атрактивна, но и достатъчно наситена с информация и въпроси за размисъл.

Благодарение на директора на Зоологическата градина д-р Радослав Михайлов над 250 малки и големи старозагорци и гости се радваха в съботния ден на талисмана на уикенда, 5-месечното лъвче Симбанджи. Малкото "царче" беше докарано със специален превоз от зоопарка и пуснат в лапидариума на музея. Той бързо обходи големия терен и се ориентира в обстановката. След това започна нескончаема игра най-напред с доктора, а след това с всички присъстващи и най-много с децата,на които великодушно разрешаваше не само да се доближават до него,но и да галят. Истински красавец, на Симба бяха направени хиляди снимки от всички професионални и самодейни фотографи и оператори. Лъвчето редовно се подкрепяше с пресни мръвки и вода, закачаше се с посетителите, прохождаше известни разстояния, почиваше и пак захващаше игра. Чудно колко много радост, настроение, усмивки и доброта може да предизвика едно жълто-кафяво животинче...Той е син на циркови артисти и е отскоро в Стара Загора.

Децата и учениците се включиха в няколко инициативи. Най-сериозната беше да се открие присъствието на лъв в различните експонати на музея. Онези, които откриха или се доближиха до точната цифра, получиха награди.
В сегашната експозиция на музея има над 23 изображения на лъвче, които посетителите трябваше да открият. Има мраморно лъвче - с чучурче през устата от турска баня; при борбата на Херакъл с лъва - два лъва изобразени върху сребърна антична паница и фиала; присъства в почти всички нагръдни знаци, военни ордени за храброст от Възраждането до наши дни; на знамето на Старозагорското въстание; на средновековни капители от 10 в. Ако човек се вгледа в едно от изображенията на миниатюрите на Манасиевата хроника в долния край са изобразени лъвски фигури; върху монетите; печати на грамоти от първата половина на ХХ в. и др.
През целия ден работеше художествено ателие, където децата рисуваха своя проект за герб на Стара Загора. В ранния следобед стартираха състезания за редене на лъвски пъзели.
За по-големите деца и родители художникът-хералдик Христо Танев автор на герба на Стара Загора, разказа за създаването му и философията, която е заложена в него. Поради "смяната на времената" той съобщи, че се налага червеният фон, върху който е разположена лъвицата с лъвчето, да бъде заменен със зелен, тъй като човечеството навлиза в ерата на Зеления Водолей, а на Стара Загора й се налага да бъде водеща в предстоящия 2165 годишен цикъл. Освен това той обяви конкурс за най-добро предложение за лого на хилядолетния град, което ще бъде записано в канта на новооцветения герб. Наградата е една негова картина.
През следващите съботни и неделни дни предстои "разходка" из праисторията, по дирите на народната памет, запознаване с гозбите на Тракия, по пътят на бирата и т.н.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини