Начало Новини Актуално Лъчезар Богданов: Пазарът на имоти вече започва да се понасища

Лъчезар Богданов: Пазарът на имоти вече започва да се понасища

Актуално

Все повече инвеститори или хора купуват имот с очакването, че ще го продадат по-скъпо след години. Все по-малко купуват, защото искат да живеят и да го ползват и все по-голям дял купуват с очакване и инвестиция. Очакването е ключово, защото колкото повече има очаквания за бъдещи печалби, толкова повече такива купувачи се появяват на един пазар. Това каза Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Пазарът за имоти е пряко свързан с кредитната активност на търговските банки. Голяма част от купувачите си купуват имот с дългосрочен кредит. „Вноската по кредитите в много голяма степен зависи от лихвените проценти. И тук идваме до рисковете, които започват да се трупат на тези пазари. България е с най-ниските лихви в ЕС след Малта. Ако те се повишат, вноската се повишава и това не е нещо, което ви засяга няколко месеца напред, а 20 до 35 години напред", обясни той.

Ако в момента лихвите в България, станат колкото в Германия, вноската за малък апартамент в София ще скочи с 360 лева. Ако лихвите станат като в Литва или Кипър, вноската ще скочи с над 600 лева с години напред, направи сравнение Богданов.

Средната лихва по ипотеките в еврозоната 4,5 пункта за последната година и половина.

„Очевидно и у нас ще има някаква корекция в някакъв момент. Все някога България ще се адаптира към тази тенденция. Това все още не се случва, защото българските спестители все още не са се сетили, че вместо да си държат парите на нула процента доходност в търговска банка, могат да си купят, да речем, германски, нидерландски, белгийски или пък дори български държавни ценни книжа с доходност от 3 до 4,5%, които са със сходно ниво на риск, близък до нулата. Въпросът е доколко относително консервативният български спестител ще търпи парите му в банка да носят нула. Когато това се промени, очевидно лихвите по депозитите ще започнат да нарастват, туй като ще има изтичане на депозити от банките към други инвестиционни продукти. Банките ще започнат да предлагат по-високи лихви по депозитите, което означава и вдигане на лихвите по кредитите", обясни икономистът.

Само за година в Германия цените на жилища са паднали с между 10 и 20% в някои градове. У нас вече има по-малко разрешения за строеж и по-малко започнати сгради през последните няколко тримесечия. „Очевидно пазарът вече започва да се понасища към този момент. Това ще доведе до успокояване и цените няма да растат с 10-15% всяка година. Може би това успокояване и отрезвяване ще забави темпа на поскъпване и ще доведе до малко по-малък обем теглене на кредити, особено от хора, които нямат добри възможности за доходи, с по-несигурна работа", прогнозира Богданов.

бТВ, „Тази събота"

Източник: КРОСС

Още новини