Начало Новини Лабораторията за Covid-19 на МЦ Трета поликлиника получи международен сертификат за качество

Лабораторията за Covid-19 на МЦ Трета поликлиника получи международен сертификат за качество

PCR изследване за новия коронавирусВирусологичната лаборатория, която извършва PCR изследване за новия коронавирус SARS CoV-2 при Медицински център Трета поликлиника, разположена на територията на Болница Тракия - Парк в Стара Загора, вече притежава международно признат сертификат за качество, издаден от независимия немски институт за оценка на лабораторните изследвания INSTAND e.V., Дюселдорф.

До този момент в България има едва няколко лаборатории, които притежават подобен сертификат, гарантиращ качеството на извършваните изследвания на европейско ниво.

Сертификатът е с давност 1 година и свидетелства за високото ниво на използваните тестове и професионализма на екипа, в съответствие с добрите европейски лабораторни практики и наложените стандарти от Световната Здравна Организация.

Така Вирусологична лабораторията към МЦ Трета поликлиника в Стара Загора вече е в официалния списък на сертифицираните лаборатории в Европа за PCR диагностика на новия коронавирус.

Логото на сертификата от INSTAND e.V. ще бъде поставено и върху издаваните сертификати с резултата от изследването на Covid-19 на английски език. По този начин пътуващите зад граница ще бъдат спокойни, че резултатът им е гарантиран от авторитетен европейски сертифициращ орган, посочи началникът на лабораторията, вирусологът д-р Румяна Чолакова.

INSTAND e.V. е един от трите сертифициращи института в Германия за провеждане на независим външен контрол на медико-диагностични лаборатории с авторитет в цяла Европа и по света. В България не съществува подобен сертифициращ орган, а за нас беше важно да докажем, че сме покрили най-високите световни стандарти в тестването на новия коронавирус. Това е важно за всички пациенти - независимо дали изследването им е необходимо по здравословни причини или заради пътуване в чужбина, допълни д-р Чолакова.

Кандидатстването за този сертификат е сложна процедура, при която ни бяха предоставени проби за анализ от инситута в Дюселдорф, разказа Бончо Григоров, доктор по биоорганична химия, който е един от основните специалисти в екипа на лабораторията за PCR диагностика на коронавирус. След проведения анализ от наша страна на предоставените ни неизвестни проби получихме оценка, която посочва, че сме ги идентифицирали с абсолютна точност.

PCR лабораторията на МЦ Трета поликлиника е разположена на територията на Болница Тракия - Парк, на ул. Дунав 1. Проби се вземат всеки ден от 8 до 15 часа. Резултатите от изследването се получават в рамките на 24 часа.


На снимката: Вирусологът д-р Румяна Чолакова, началник Вирусологична лаборатория в Медицински център Трета поликлиника и Бончо Григоров, доктор по биоорганична химия

Още новини