Начало Новини Актуално Лаборатория ще следи през 2 часа за качеството на материалите по АМ Тракия

Лаборатория ще следи през 2 часа за качеството на материалите по АМ Тракия

Актуално
АМ Тракия

Лабораторията в Института към АПИ следи денонощно за качеството на материалите, които се полагат по автомагистрала Тракия. За нас е важно, предвид кратките срокове, да сме убедени в доброто изпълнение на асфалтовите работи на Лот 2 и 3.

Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при проверка на място заедно с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Именно в рамките на тези проверки, които бяха извършени, включително и в празничните дни, е установено несъответствие в рецептата, по която са направени асфалтовите работи на Лот 3, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. В участък от около 15 км е положен асфалт по технология, при която полимеризацията на битума не е спазена. Колегите от Актор потвърдиха, че имат грешка в изчисленията в компютъра, който им е правил смесите. Тя беше установена още на нивото на самата инсталация, тествана първо от лабораторията. В рамките на тези 15 км бяха направени проби на всеки един километър. Оказа се, че това, което е положено на терен, също не съответства на показателите на техническата спецификация, по която ние реализираме проекта, каза още министър Павлова.

Именно затова сега ще се наложи Актор да премахне тези 15 км за своя сметка и да ги положи отново. Само така можем да бъдем сигурни, че новата технология, която спазват, ще отговаря на изискванията. Колегите от Актор потвърдиха, че ще ги положат тогава, когато нашата лаборатория отвори мобилен офис тук за постоянно, включително на 1-и юли. Тя е оборудвана със специален екип и апаратура, която през 2 часа ще мери показателите в инсталацията. Така ще сме убедени, че няма да се налага да премахват, след като са положили асфалтовия пласт, обясни министър Павлова.

Още новини