Начало Новини Актуално КЗП: Фалшива викторина обещава ваучери за маркови стоки

КЗП: Фалшива викторина обещава ваучери за маркови стоки

Актуално
Фалшива викторина

Холандското дружество R&D Media с търговско наименование Djugo подмамва потребители да се включат в мнима викторина, като обещава ваучер за определен продукт на известни търговски марки като Икеа, Есприт, Дизел и др. срещу 10 SMS-a от по 1 евро. Офертата е привлекателна, тъй като ваучерът е на стойност над 450 евро. В същото време измамата може да засегне хора от която и да е точка на земното кълбо, тъй като предложението е отправено по интернет, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Сигналът постъпи в Комисията за защита на потребителите (КЗП) по европейската система за обмен на информация за нелоялни търговски практики на Стария континент (CPC).

Регламентът за включване във викторината, описан на сайта djugo.com, изисква изпращане на отговори на въпроси чрез кратки текстови съобщения на специален номер. Според предварителната информация за спечелването на награда са необходими 10 есемеса, но на практика се оказва, че следва да са доста повече.

Проверка е установила, че никоя от посочените известни марки няма общо с играта и не предоставя ваучери за нея. На практика без тяхно знание Djugo използва имената им, за да създава впечатление, че е солидна и заслужаваща довирие компания.

Още новини