Начало Новини Актуално Кв. Железник остана без метална крава

Кв. Железник остана без метална крава

Актуално
млекомат

Млекоматът на земеделския институт в Стара Загора, който доскоро осигуряваше директно пастьоризирано мляко в кв. "Железник", е преместен. Според сигналите на хора от 12-хилядния жилищен комплекс, автоматичната крава е изчезнала внезапно в началото на септември, след като просъществува там близо месец.

"Докато научим за него и свикнем да си вземаме млякото оттам, и изчезна. Сигурно конкуренцията от кварталните магазини е причината", недоволстват и майки на малки деца, и възрастни съкварталци.
Служител на земеделския институт потвърди пред "Новината", че модерният апарат е бил преместен на Централния градски пазар заради по-големия поток от клиенти. На тържището обаче вече работи един млекомат, който бе монтиран в началото на юни. Междувременно и неговото местонахождение е било променено. И двата вече се намират на входа за бившето кино "Комсомол".
Млекоматите разполагат с функция за следене на температурата на млякото в цистерната на апарата, а съдовете се обеззаразяват против гъбички в началото и в края на наливане. Ако температурата в събирателния съд се покачи дори с половин градус, или маслеността е по-ниска, или млякото е на привършване, апаратът изпраща веднага електронно съобщение до собственика и до ДВСК.
Цената му е около 15 хиляди евро. Още с пускането му той предизвика небивал интерес сред старозагорци. При откриването на първата метална крава от института обещаха подобни да бъдат разположени във всички квартали на града, а това бе наречено стъпка към прекратяване на уличната търговия.

Информация: вестник Новината

Още новини