Начало Новини Коментари Кузман Илиев: Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже

Кузман Илиев: Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже

Коментари

„Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже. На политиците не им се реже, а те си представят, че за тях най-важното е да бъдат харесвани и обичани и винаги могат да си вдигнат данъците”. Това заяви икономистът Кузман Илиев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, най-вероятно в бюджета ще има орязани пари от всички пера. „Икономически вече ни стана навик да съкращаваме капиталови разходи, то си личи и като видим дела на БВП за това, което не е добре за икономика като българската, която е изостанала и са нужни инвестиции”, обясни той.

„Прави много лошо впечатление как важни пъти артерии са започнати, направени са копките, които ерозират и са покрити с почва”, каза Илиев по повод капиталовите разходи.

„Дефицитът може и трябва да бъде намален, дори може да има излишък. Това зависи от нас. Ние приемаме, че разходите само могат да растат и показваме на света, че не можем да контролираме разходите си. Като скачени съдове са частната икономика и публичните разходи”, каза Илиев и обясни, че повишението дори на корпоративния данък, е опасно. Много опасно е вдигане на данъците при спадаща икономика, предупреди той.

Снимка: КРОСС

Още новини