Начало Новини Актуално Курбан за милост от природата

Курбан за милост от природата

Актуално

Падналият дъжд през изминалото денонощие отново остави под вода приземни етажи и къщи в село Обручище. Най-засегнат е центърът, като постъпилите сигнали на пострадали продължаваха да идват през целия ден. Местните жители замислят да направят и курбан, за да измолят милост от природата, с надеждата да прекъснат многобройните наводнения, които като че ли са се превърнали в традиция в близките няколко години.

Това съобщи пред "Старозагорски новини" кметът на селото Илия Марков.
Причината за станалото наводнение в Обручище са високите подпочвени води, липсата на отводнителен канал и непочистеното корито на река Соколица. В продължение на повече от пет години държава не е помогнала на селото да реши проблема. Точно заради това местните жители са били принудени сами да си закупят помпи, с които да отводняват мазетата и домовете си. Миналата година новият областен управител Йордан Николов предприе мерки по почистването на река Соколица. Осигурено беше и финансирането от страна на американския инвеститор в ТЕЦ 1-AES и "Енел Марица Изток 3", но все още проектът, който трябваше да изготви Басейнова дирекция - Пловдив, не е готов.
15 са къщите в Обручище, които при по-обилни дъждове винаги остават под водна блокада. Преди повече от седмица водата заля повече от стотина сгради. Все още не е направена оценка на нанесените щети. И до днес продължават да се записват пострадалите жители, които се надяват да им бъде изплатено обезщетение. Дали обаче Община Гълъбово ще им отпусне средства, все още не се знае, допълни кметът.

Още новини