Начало Новини Актуално Култовият танцов спектакъл на балета НЕСТИНАРКА от Марин Големинов - ПРЕМИЕРА

Култовият танцов спектакъл на балета НЕСТИНАРКА от Марин Големинов - ПРЕМИЕРА

Актуално
1NESTINRKA IDEA 70x100 minСпектакълът се посвещава на 90 години български балет и 110-та годишнина от рождението на великия български композитор Марин Големинов, оставил ярка следа в българското и световното музикално наследство.
Премиерното представяне на балета Нестинарка по музика на Марин Големинов ще се състои на 23 и на 29 май на сцената на Държавна опера-Стара Загора. В главните роли ще танцуват Анелия Димитрова, Веса Тонова, Фиорди Лоха, Ивайло Янев и Станко Танев.
В Нестинарка участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, в която танцуват балетни артисти от България, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Тайван, Южна Корея. След класическите продукции на Лебедово езеро,Делвата, Фантастичното дюкянче, неоромантичните балети Ромео и Жулиета и Полет към светлината, балетния спектакъл за деца и възрастни Снежанка и седемте джуджета, Нестинарка е първото голямо българско балетно заглавие, което ще влезе в репертоара на международната трупа.
Творческият екип с хореограф – Олеся Пантикина, поставя съвременен вариант на танцовия спектакъл по оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова. Създателката на първата българска модерна трупа Арабеск дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета Нестинaрка специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова – настоящ художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Именно на този хореографски вариант се базира новата постановка на Държавна опера-Стара Загора. Танцовият спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на Светите Константин и Елена, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, ще допринесат грандиозната сценография и костюми на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева /по оригиналните идеи и костюми на Мария Трендафилова/, които ще бъдат още един силен и завладяващ акцент в спектакъла.
С това емблематично българско заглавие ръководството на Държавна опера-Стара Загора цели да привлече вниманието към безсмъртното творчество на музикалния гений на Марин Големинов – един от малкото български композитори със световно признание. Пресъздаването на знаков за българската фолклорна традиция ритуал е в основата на сюжета на балета – любопитен и атрактивен за публики от цял свят и от всички възрасти.

Още новини