Начало Новини Актуално Кулинарен регион Добруджа ще гарантираме видимост и защита на местните продукти храни и вина

Кулинарен регион Добруджа ще гарантираме видимост и защита на местните продукти храни и вина

Актуално

Създавайки Кулинарен регион Добруджа ще гарантираме видимост и защита на местни продукти храни и вина. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на традиционното изложение за местни продукти в Добрич, което се организира от Министерството на земеделието. Един от основните наши приоритети, в политиките ни, е оказването на подкрепа за българското производство, както и за създаване на преки връзки между производителите и потребителите, скъсяване на веригата за доставки на храни и осигуряване на пазари за продукцията на земеделските производители, посочи той. И допълни, че това е начинът, по който производителите ще засилят своята конкурентоспособност и ще развиват местната икономика, ще се създадат възможности и за нови бизнес начинания. Той подчерта, че подходът ВОМР успешно развива бизнеса в малките населени места.

С помощта на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, за периода 2023-2027 г., с ресурс от над 280 милиона евро, което е над половин милиард лева, ще бъдат финансирани над 100 нови Местни инициативни групи (МИГ), уточни аграрният заместник-министър.

Георги Събев отбеляза, че малките и средни производители, участващи в изложенията, са тези, които трябва да бъдат подпомогнати, в предизвикателните времена, в които живеем. Радвам се, че успяваме да свържем местните производители с местните потребители, за да насърчим развитието на конкретния икономически потенциал в определен район, каза още той.

В заключение, Георги Събев добави, че изложенията се радват на все по-голям интерес. В рамките на тези няколко месеца успяхме да организираме цели пет събития в страната, на които се представят качествените хранителни продукти на Местните инициативни групи, подчерта той.

Още новини