Начало Новини Актуално КТ Подкрепа се обяви в в защита на Брикел

КТ Подкрепа се обяви в в защита на Брикел

Актуално
Тренчев

Държавата е на колене, драмата е страшна. Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев по време на кръгла маса по проблемите на енергетиката. Синдикалисти, експерти, управляващи се събраха, за да обсъдят проблемите на петте топлоелектрически централи – "Бобов дол", "Брикел" ЕАД, "Марица 3" - Димитровград, ТЕЦ "Република" и ТЕЦ "Сливен", които трябва да изградят необходимите съоръжения, съгласно екологичните изисквания.

Д-р Константин Тренчев коментира, че, ако се затворят тези предприятия заради неизпълнени екологични норми, десетки хиляди души ще останат без работа.
"Енергетиката не е нещо, което можеш цял мандат да лашкаш. Това е тежка инерционна система, за която трябва да има визия за 15-20 години. Ние имаме енергетика, която е всичко друго, но не и добре балансирана", смята синдикалният лидер.
Тренчев обвини политиците, че не виждат зад цифрите хората. Според него, 57 000 души по трасето ще дадат "фира" само след закриването на ТЕЦ "Бобов дол".
"Този цинизъм вече не се трае и не ни се сърдете утре, ако започнат някои остри движения", каза още лидерът на КТ "Подкрепа".
Той отправи призив към политиците да имат милост към народа. Според зам.-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, основните усилия трябва да са свързани със запазване на заетостта. Той също е на мнение, че доста повече от 2000 души ще бъдат освободени. Според Попов, няма реален анализ какви ще бъдат последиците, ако бъдат затворени и петте ТЕЦ-а. Има възможност, ако се развият негативно нещата, да се окаже необходимата подкрепа на онези, които ще загубят работата си, категоричен е той. „Преди да стигнем до обсъждане на варианти как да бъдат подкрепени хората, трябва да бъдат експлоатирани всички възможности за привеждане на тези бизнеси в съответствие с европейските изисквания“, смята Попов.

Още новини