Начало Новини Актуално КТ Подкрепа ще брани Брикел на всяка цена

КТ Подкрепа ще брани Брикел на всяка цена

Актуално

Няма да допуснем Брикел АД да бъде затворено и 2000 души да останат на улицата. Ще браним дружеството с всички възможни средства, в това число гражданско неподчинение и блокиране на пътища с участието на миньори от цялата страна, заяви областният лидер на КТ Подкрепа в Стара Загора Михаил Михайлов.

Преди десетина дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова издаде заповед за извеждане от експлоатация на ТЕЦ "Брикел" в края на октомври. По думите й в противен случай България ще наруши 5 евродирективи, а със случая ще се занимава Европейският съд в Люксембург. Ако заповедта не бъде изпълнена, ще се пристъпи към принудително затваряне, закани се министърката. Острата й злъч беше във връзка с отворено писмо на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов.
В него синдикалистът призовава министър-председателя да освободи Нона Караджова, защото е извършила "национално предателство" по време на преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз.
Областният лидер на КТ "Подкрепа" Михаил Михайлов е категоричен, че единственото решение, което удовлетворява синдиката, е "Брикел" АД да продължи да работи. Пред медията ни той заяви, че от 18 октомври т.г. в продължение на няколко дни ще бъдат направени събрания с всички смени в дружеството, за да се види каква е нагласата на хората. В началото на по-следващата седмица (в периода 25-26 октомври) е предвидена среща на централното ръководство на КТ "Подкрепа" с министър-председателя Бойко Борисов.
"Ще изчакаме да мине срещата и ако няма чуваемост, ще започнем гражданско неподчинение. По-добре ще е хората да бранят хляба си на улицата, отколкото да стоят гладни в къщи", коментира Михайлов. Той определи като нереални изявленията на отделни депутати, че ако ТЕЦ "Брикел" бъде затворен, останалите без работа работници ще бъдат привлечени от съседните енергийни компании. И припомни, че ТЕЦ-ът е технологично свързан с Брикетна фабрика, която също ще спре работа и ще лиши социалнослабите българи от цялата страна от най-евтиното твърдо гориво - брикетите. Ако се стигне до протести, най-вероятно ще бъдат блокирани важни пътни артерии. Към протестиращите служители на "Брикел" ще се присъединят и миньорите от трите рудника на "Мини Марица-изток", а също и синдикалисти от цяла България.
По неофициална информация, в постигнатите договорености с ЕС държавата поема ангажимента (в случай на затваряне на ТЕЦ "Брикел") да бъде осигурено пароподаване на Брикетна фабрика, за да продължи работата си. Отделно държавата е поела ангажимент да осигури 15 млн. лв. за топлофикация на Гълъбово.
Досега нито един от тези два ангажимента не е изпълнен, а реализирането на подобни инициативи ще отнеме години. В този контекст, в защита на хляба на хилядите работещи в "Брикел" и миньорите най-вероятно ще се включат и жителите на община Гълъбово.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини