Начало Новини Актуално Крум Георгиев - носител на световен Оскар за фолклор

Крум Георгиев - носител на световен Оскар за фолклор

Актуално

Крум Георгиев оскар

Тази година наградата Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации) бе присъдена на почетния гражданин на Стара Загора, доц. Крум Георгиев. Тази награда е изключително значима в световната фолклорна общност. Дава се веднъж годишно на изявени личности в цял свят, които имат значителен принос за развитието на фолклора.

Крум Георгиев абсолютно заслужено и с високите адмирациите на цялото оперативно бюро на IGF получи тази награда, каза Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища у нас, на специална пресконференция. Церемонията по връчването ѝ се състоя в Челябинск, Русия.

В Международната асоциация на фолклорните федерации членуват 96 страни. Тази година наградените фолклористи са били 8, като конкуренцията е била между 100 кандидати. Доц. Крум Георгиев има над 250 публикации върху фолклора, член е на различни национални, международни и други различни журита и комисии по фолклор, презентации и други, пише вестник Национална бизнес поща.

Разбира се, моята дейност е в България, но преди всичко в Стара Загора и клипът, който предоставихме при номинацията ми, беше почти 50 на сто от фолклорните инициативи, които се провеждат в Стара Загора, каза доц. Георгиев. Щастлив съм, че тази година бях избран и за действителен член на Международната академия за традиционно изкуство. Получих и наградата Стара Загора и ето, че бях удостоен и с този Оскар.

На 27 декември т.г. в София ще се състои заседание на IGF, на което ще се реши къде догодина федерацията ще присъди Гранд приз за фолклор, за което в съответната страна пристигат над 2000души от цял свят и представят фолклорното богатство на своите страни. А също така се връчва и Оскарът. Заедно с поздравлението си към доц. Крум Георгиев, зам.-кметът Иванка Сотирова, посочи, че това може да се обсъди, защото след получаването на този Оскар, мястото, където да се случи, може да бъде и Стара Загора.

Още новини