Начало Новини Актуално Кризисният център на сдружение Самаряни за жени и деца, преживели насилие, запазва дейността си

Кризисният център на сдружение Самаряни за жени и деца, преживели насилие, запазва дейността си

Актуално

Татяна ЧековаКризисен център за жени и деца, преживели насилие Самарянска къща, управляван от Сдружение Самаряни - Стара Загора, ще продължи дейността си чрез финансиране като държавна делегирана дейност. Днес, стана ясно, че Министерство на финансите ще отпусне финансови средства, за да продължи дейността на Кризисния център.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов издаде заповед от 5 май 2010 г., според която се разрешава откриването на социалната услуга – резидентен тип Кризисен център за подкрепа на лица, жертва на домашно насилие с капацитет 18 места.
До момента Кризисният център се финансираше единствено и само чрез проектни предложения. През първите две години /2004-2005/ от откриването на Центъра финансирането беше осигурено от Children of the world. Следващите три години /2006-2008/ Фондация ОАК подкрепя финансово развиването на услугата на територията на Община Стара Загора. През 2009 г. Фондацията финансира частично дейността на Центъра, но за последните месеци нямаше осигурено финансиране, което доведе до търсенето на финансови средства за издържането на клиенти. От днес е факт, че Кризисния център ще продължи дейността си като държавна делегирана дейност.
В момента специалистите в Кризисния център се грижат за 8 настанени жени и деца. За 6 години, откакто съществува Самарянска къща, са преминали 300 жени и деца жертви на домашно насилие. От началото на 2010 до днес 45 клиенти са били настанени в Кризисния център, като от тях 13 са жени и 32 са деца. За този период от време, обажданията на денонощната консултативна телефонна линия: 042/64 11 11 са 121.
Ръководството на Сдружение Самаряни и екипът на Кризисния център изказват своите изключителни благодарности към всички партньори, приятели, съмишленици, доброволци и медии, които не останаха равнодушни и бяха до нас през последната година! Благодарим Ви приятели!, се казва в съобщение на сдружението.

 

Още новини