Начало Новини Актуално Кризисен център за бездомни разкри Община Стара Загора

Кризисен център за бездомни разкри Община Стара Загора

Актуално

Община Стара Загора разкри на 26 януари т.г. в Дома на инвалида Кризисен център за бездомници. Той е разположен във фоайето на сградата, което е достатъчно добре отоплено. Там са изнесени няколко дивана, комплектовани със спално бельо, одеяла, възглавници, дрехи и всичко необходимо.

За пет дни подслон получиха 5 човека, докарани при нас от Спешния център или от Полицията - уточни за медията ни директорът на Дома д-р Влашка. - Хората веднага получават медицинска помощ, ако е необходимо, преобуваме ги и ги преобличаме, осигуряваме им топъл чай и храна. След това пристигат социалните работници, които се произнасят кой къде да бъде разпределен. Услугата изпълняваме с готовност и нужното внимание към изпадналите в беда.

Различни са случаите и съдбите на бездомниците. Единият от възрастните вече е настанен в Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. Другият си е тръгнал към жилището си в квартал Железник. Напуснал го е преди време, защото предпочел да живее и нощува на улицата на студа, отколкото да се кара постоянно с жена си. Третият случай е с мъж, който живее сам в близка до града вила. Слязъл да си пазари храна, но премръзнал и паднал на пътя. След получаване на подкрепата се отправил към дома си.
В процедура сме да търсим постоянно помещение за настаняване и подкрепяне на бездомници - уточни зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. - Докато това се случи, Домът за възрастни с физически увреждания е в състояние през зимата да поеме всички нуждаещи се. За това са уведомени структурите на МВР и на неправителствени организации. В добра колаборация сме със Социални грижи. Често тези изпаднали хора са без документи и трудно се установява статутът им. Има други, които не желаят да се възползват от предоставените им безплатни услуги. Те се самонастаняват в изоставени къщи и преживяват от подаяния и просия. При една среща с редовно просещ млад човек стана ясно, че на ден си докарва средно 150 лева. Но това е частен случай.

Гражданите могат да използват горещите денонощни телефони на Община Стара Загора и да информират за случаи на бездомници и изпаднали хора в беда.

Още новини