Начало Новини Актуално Кризата спря скока на местните данъци и такси. Повечето общини търсят други източници за набавяне на средства

Кризата спря скока на местните данъци и такси. Повечето общини търсят други източници за набавяне на средства

Актуално

Противно на прогнозите на Националното сдружение на общините, местните данъци и такси в повечето населени места тази година няма да се вдигат или корекциите ще са минимални. Дори в общините, където преди Нова година кметовете съобщиха, че ще има увеличение на налозите, за да се покрият дълговете, това няма да се случи.

Крайният срок, до който могат да се вземат решенията, е 31 януари 2010 г. Там, където общинските съвети вече са заседавали, е надделяло становището, че е по-добре да се търсят други източници за пълнене на местната хазна.
Типичен пример за обрат е Благоевград, коментира вестник Сега. В началото на декември кметът Костадин Паскалев предложи почти всички местни налози в общината да се вдигнат. Идеята му беше данък сгради да се повиши от 1.2 на 1.4 промила върху данъчната оценка, налогът върху сделките с недвижими имоти - от 1.75% на 2.20%, а такса смет - от 1.1 на 1.3 промила. Преди празниците обаче общинският съвет остави почти всички налози без промени. Бе вдигнат само данъкът върху най-мощните коли, за които ще се плаща по 1.48 лв. на kW мощност вместо по 1.23 лв. Пред "Сега" вчера Паскалев подчерта, че данъците се запазват, въпреки че общината му е посрещнала 2010 г. с дълг от 7 млн. лв.
В Русе кметът на града Божидар Йотов също настояваше данъците да се вдигнат, но впоследствие е оттеглил предложението си с мотива, че цялата страна е в тежка ситуация и е в интерес на гражданите да не се изземва от средствата им.
Без промяна са и данъците във Варна, София и Шумен. В столицата данък сгради остава на ниво 1.875 промила от данъчната оценка на имота, а такса смет - 1.6 промила. Няма промяна и в ставките за автомобилите и патентния данък.
В Бургас всички местни данъци и такси се запазват. Само таксата за детска градина, която от 45 лв. става 55 лв., съобщи кметът Димитър Николов. За социално слабите родители обаче общината покрива до 70% от тази такса. Бургас е сред малкото общини, които влязоха в 2010 г. без дългове.

Кметовете на Смолян и Ямбол ще разчитат на миналогодишните размери на налозите, като в Ямбол такса смет дори е намалена. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски също е категоричен, че и при тях данъците и таксите няма да се вдигат. В Разлог дори се намаляват куп местни такси, патентният данък спада, а такса смет остава непроменена.
В Марица такса смет също няма да се вдига, макар че Пловдив увеличава почти двойно таксата за депониране на отпадъци на депото в Цалапица - от 14 на малко над 23 лв., съобщи кметът на Марица Запрян Дачев. Срещу това увеличение протестират общините Стамболийски, Родопи и Съединение, които също ще бъдат ударени тежко.
Пловдив е една от малкото общини, която ще вдигне някои налози. Става дума основно за данъка върху автомобилите, който се качва с 10 -20%. Собствениците на возила с мощност от 37 kW например тази година ще плащат 13.84 лв. вместо 12.58 лв. Налогът за возилата с мощност 50 kW се вдига от 20 лв. на 23 лв., а за 75 kW ще се плаща 99 лв.
В някои по-малки общини също ще има известно покачване на местните налози. Например в Мездра данъкът върху сделките с имоти вероятно ще се повиши от 1.5% на 2%. "Това обаче ще важи само за фирмите, не и за гражданите", съобщи кметът Иван Аспарухов. Повишава се и таксата за прехвърляне на имущество от 2 на 3%. Аспарухов каза, че обмислят да се въведе и такса за ползване на общинските пътища - специално за фирми, чиито 50-тонни камиони возят материали от кариерите и разбиват четвъртокласната пътна мрежа. В Мездра се повишава и таксата за детска градина от 25 на 30 лв.

Народното събрание даде възможност на общините както да вдигат, така и да свалят данъците за 2010 г. Нивото на данък сгради може да е от 0.1 до 2.5 промила върху данъчната оценка на имота, докато м.г. границите бяха 0.5 - 2 промила. От 1 януари 2010 г. налогът върху сделките с имоти е разрешено да бъде между 0.1% и 3% от оценката на имуществото, а за сравнение през 2009 г. той беше между 1.3% и 2.6%. За такса смет парламентът не определя граници.

Ако някой общински съвет не вземе решение за местните налози до 31 януари 2010 г., в сила остава миналогодишният им размер. Гражданите и фирмите трябва да направят първата вноска на данък сгради от 1 март до 30 април. Ако платят целия налог в този срок, ползват 5% отстъпка. Следващите три вноски трябва да се направят съответно до 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Общините влизат в 2010 г. с неразплатени около 200 млн. лв. Само преди година тази сума беше 73 млн. лв., съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Тя твърди, че се е сбъднала и прогнозата на общините, че през 2009 г. има спад на собствените приходи на общините от около 360 млн. лв. заради кризата, главно заради намалелите приходи от строителни такси и сделки с недвижими имоти.
"За пръв път се натъкнахме на два извода, за които още нямаме обяснение", каза Гинка Чавдарова. Няма зависимост между размера на приходите в общините и техния спад, както няма зависимост между размера на просрочените плащания и собствените приходи. Оказало се, че и богати големи общини, и малки и бедни еднакво затъвали в дългове.

Още новини