Начало Новини Актуално Кризата и бъдещето на проекта Севтополис

Кризата и бъдещето на проекта Севтополис

Актуално

Севтополис е град, основан от тракийския цар Севт III, както и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Той е построен на мястото на руините на по-ранно селище и понастоящем се намира в долната част на язовир Копринка до Казанлък. Това е първият и най-добре запазен тракийски град у нас, останал на дъното на язовир Копринка край Казанлък. Градът е бил столица на Одриската държава от края на ІV и началото на ІІІ в. пр.н.е.

Останките са били открити и изкопани през 1948 г. от български археолози по време на строителството на язовира, съобщи econ.bg. През 2005 г. българският архитект Жеко Тилев предложи проект за разкриването, съхраняването и възстановяването на Севтополис. През октомври 2007 г. Сдружението Национално обединение съхрани българското и архитект Жеко Тилев официално стартираха кампания за разкриването на Севтополис.
Проектът на сдружението и архитекта предлага възможност античният град да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен - той трябва да се отвоюва от язовира чрез вътрешна кръгла язовирна стена, така че да се получи своеобразен кладенец, на дъното на който да се представи Севтополис. Чрез проекта изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност би могла да се реализира в уникална архитектурна структура и природна среда.
Проектът Севтополис може да стане визитна картичка за културата на България, заяви в специално интервю за Econ.bg архитект Жеко Тилев.
Кризата и бъдещето на Севтополис

Реализацията на проекта е нереалистична предвид кризата, заяви през миналата седмица в Народното събрание министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от БГНЕС. Рашидов обясни, че причина проектът да не се развие, освен сложната икономическа конюнктура, е и това, че той не отговаря на европейските изисквания за финансиране, а за него ще са необходими немалко пари - над 120 млн.евро.
Проектът продължава, независимо изказванията на министъра. Изненадани сме от реакцията му, като се има предвид, че и той участваше в изготвянето на доклад за развитието на инициативата, заяви специално за Econ.bg Димитър Мандраджиев, председател на Националното сдружение Съхрани българското, и припомни, че етапите по проекта се обсъждаха от специално сформиран комитет към предишното ръководство на министерството. Говореше се също, че ще бъде обявен международен конкурс, който да даде възможност да се представят по-широк кръг концепции за експониране на археологическия обект. От сдружението са поискали да се запознаят с обобщения доклад още през май тази година. Резултат от искането няма.

Европейско финансиране и частни инвеситори
Проектът „Севтополис има възможност да участва по европейски програми. От сдружението представят таблица с източниците на еврофинансиране, с което отричат твърдението на Вежди Рашидов, че проектът не отговаря на европейските критерии за финансиране. Таблицата може да видите тук.
Econ.bg ви припомня, че по време на една от пресконференциите, свързани с проекта, беше съобщено, че може да се кандидатства за средства и по Оперативната програма Регионално развитие. Освен това 11 инвеститори са заявили желание за участие в мегапроекта. Племенник на судитския крал Абдула също беше заявил принципната си подкрепа. От световните структури, занимаващи се с култура, проектът е получил официална подкрепа от Федерацията на световните асоциации към ООН. Проектът е бил отличен от Eвропейския културен парламент към Съвета на Европа.

Сумата във времето
Първоначално проектът беше оценен на близо 150 млн. евро, по-късно сумата спадна на над 100 млн. евро. „Сега е златният шанс за Севтополис. В условията на криза е по-лесно да се строи. Към момента реализацията на „Севтополис може да излезе и под 80 млн. евро, убедени са от Съхрани българското. Вече са водени преговори за среща в Министерството на културата, за да бъде обсъдено бъдещето на проекта. До момента от сдружението не са се срещали с представители на министерството, тъй като в правилника им на работа има вътрешна клауза 3 месеца преди и 3 месеца след избори да не водят разговори с институциите, заяви още Димитър Мандраджиев. Повече информация за проекта може да видите тук.

Още новини