Начало Новини Актуално Критична ситуация в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович заради хепатита

Критична ситуация в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович заради хепатита

Актуално

Броят на заболелите от вирусен хепатит А в Старозагорско ескалира през последните два дни.На 3 януари т.г. в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" са хоспитализирани 54 болни от жълтеница, а до 16 часа вчера - нови 36. С тях общият брой на постъпилите за лечение от хепатит А стават 240. Двете инфекциозни отделения - за възрастни и за деца, са препълнени.

Още пет други отделения в болничното заведение са трансформирани за прием на хепатитно болни."Ситуацията е повече от критична", информира вчера директорът на болницата д-р Николай Колев. След закриване на инфекциозните отделения в Чирпан и Казанлък МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" остана единственото лечебно заведение в Старозагорска област, което обслужва инфекциозно болни, към които спадат и заразените с хепатит А. Окръжната болница обаче, както и всички останали лечебни заведения в страната, е на делегиран бюджет и в него не са предвидени средства за екстремни ситуаци като настоящата. Подобен взрив от хепатит е регистриран през 1990 г., но тогава в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" плановият прием е бил спрян само в две отделения, трансформирани като инфекциозни. Сега обаче освен двете специализирани инфекциозни отделения поетапно в инфекциозни отделения са трансформирани Урологията, Нефрологията, Гастроентерологията, Общата кардиология и Пулмологията. Де факто от общо 533 легла в болницата до 16 часа вчера 240 бяха заети от хепатитно болни, пише вестник Старозагорски новини.

"Заради прекратения прием на пациенти в специализираните вътрешни отделения съществуват големи затруднения за приемането и лечението на спешно болните от тези отделения", коментира д-р Колев.
Поради неустановен общ източник на заразата с вирусен хепатит А ръководството на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" счита, че е налице трудно контролируема ситуация на взрив от болестта сред населението от Старозагорска област с рязко увеличен брой на гражданите, нуждаещи се от болнично лечение. Към настоящия момент здравното заведение осигурява всички необходими за лечението лекарства, консумативи, лабораторни изследвания и медицински персонал, работещ от няколко дни с ненормирано работно време. Това обаче води до чрезвичайно финансово натоварване. Отделно МБАЛ търпи загуби от спряната дейност на петте отделения.
По този повод вчера изп.директор на болницата е изпратил писма до МЗ, главния държавен здравен инспектор, директорите на НЗОК, РЦЗ, РЗОК и РИОКОЗ - Стара Загора, с което ги уведомя за създалата се критична ситуация. В писмата се настоява за финансова помощ и отменяне на делегирания бюджет на болницата, определен от НЗОК за периода на епидемичното разпространение на хепатит А в областта.
Заради кризисната ситуация снощи се състоя спешна среща на директорите на МБАЛ, РЗЦ и РИОКОЗ.

Още новини