Начало Новини Актуално Кристалина Георгиева - новият български кандидат-еврокомисар

Кристалина Георгиева - новият български кандидат-еврокомисар

Актуално

Новият български кандидат за еврокомисар ще бъде вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той получил информацията в писмо, изпратено от Бойко Борисов. Българският премиер Бойко Борисов информирал Барозу за намерението си да предложи г-жа Кристалина Георгиева, настоящ вицепрезидент на Световната банка за член на Европейската комисия, съобщи ЕК в комюнике, цитирано от econ.bg.


Решението е резултат от оттеглянето от процедурата за избор на български еврокомисар на Румяна Желева, което беше оповестено по-рано днес. Барозу ще се срещне с Кристалина Георгиева възможно най-скоро, за да реши дали приема предложението.
По-рано днес информацията за новата българска номинация беше лансирана неофициално от източници в Страсбург и беше потвърдена от високопоставени източници в ГЕРБ.
Досега Георгиева беше неформален икономически съветник на премиера Борисов, по думите му, заедно с Любомир Христов и Илиян Михов, съобщава Дневник.bg.
Засега нагласите в Еврокомисията са Георгиева да запази ресора на Желева Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, освен ако политическите групи в Европарламента не се разберат за цял пакет размествания на ресорите. Лидерът на ЕНП Жозеф Дол коментира по-рано днес, че е против да има ново раздаване на ресорите.
Според източници в Брюксел Георгиева е добре приемана в комисията, тъй като се смята за надпартийна, експертна кандидатура.
Барозу уважава личното решение на Желева, се казва още в комюникето от ЕК.
Барозу изразява задоволство от бързата реакция на българското правителство в тази ситуация и иска процедурата по номинирането на новата Комисия да продължи, за да приключи в най-добри срокове.
Днес българският министър-председател Бойко Борисов не пожела да назове по име Георгиева като нов кандидат за еврокомисар. Той само уточни, че името на българската номицация ще бъде съобщено от него след 2 дни. Причината за това може би се крие във формалностите, през които самата Кристалина Георгиева трябва да премине - да уведоми ръководството на Световната банка за напускането си и да подаде нужните документи.

Процедурата
През следващите два-три дни новия български кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева ще получи въпросник, на който трябва да отговори писмено.
Изслушването й пред депутати от Европейския парламент (ЕП) е насрочено за 3 февруари.
Съставът на новата Европейска комисия ще бъде гласуван на 9 февруари, а на 11 февруари ще се състои предварително обявената европейска среща на върха. Това стана ясно след пресконференция на председателя на ЕП Йежи Бузек в Страсбург, предаде Dariknews.bg.
Бузек каза, че случилото се показва, че демократичната европейска процедура работи и оставката на Желева внася само малки разлики в досегашния план, т.е. ще се гласува със закъснение. По думите му, тъй като има колебания и за някои от другите кандидати, последното решение дали ще има нови изслушвания ще бъде взето в следващите 24 до 48 часа.
В сряда или четвъртък Кристалина Георгиева ще се срещне с Жозе Мануел Барозу. Очаква се срещата да се състои в Страсбург.

Още новини