Начало Новини Актуално Криминалистите от Стара Загора задържаха извършители на серия кражби от жилища в кв. Зора

Криминалистите от Стара Загора задържаха извършители на серия кражби от жилища в кв. Зора

Актуално
Стара Загора

Криминалисти от Първо Районно управление Полиция - Стара Загора задържаха трима души за множество домови кражби в старозагорския квартал Зора. За единия от извършителите е внесено искане за налагане на постоянна мярка задържане под стража, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.

На 27.12.2010 г. в 16.30 ч в РУ Полиция – Стара Загора е получено съобщение, че на 26./27.12.2010 г. неизвестно лице е извършило кражба на лек автомобил Опел Вектра, паркиран на ул. Иречек. На 15.01.2011 г. отнетият автомобил е издирен в старозагорския кв. Зора и са установени извършителите на деянието: 30-годишният К.Г. - задържан на същата дата, във връзка  опит за кражба от частен дом на ул. Братя Жекови и 23-годишният Г.В. – задържан ден по-рано за кражба от бус Мерцедес. Установен е и купувачът на отнетия автомобил - Л. С. (41) от Стара Загора. Л.С. и К.Г. са задържани за 24 часа, а на 16.01.2011  на К.Г. е взета мярка Задържане за 72 часа, с оглед осигуряването му в производство пред РС - Стара Загора за налагане на постоянна мярка за неотклонение Задържане под стража.
На 12.01.2011 г. в Първо РУ Полиция - Стара Загора е получено съобщение, че на същия ден за времето от 15.00 ч. до 17.00 ч. неизвестно лице е проникнало през незатворен прозорец на първия етаж е проникнало в жилище на ул. Хрищян войвода в кв. Зора и извършило кражба на LCD-телевизор с дистанционно управление. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от 25-годишният В.П. (който също бе задържан на 14.01.2011 г. при опит за кражба от частен дом, заедно с 30-годишния К.Г.), в съучастие със 17-годишно момиче. Телевизорът, предмет на престъплението е предаден доброволно от извършителите.
Установено е, че 23-годишният Г.В., задържан на 14.01.2011 г. за кражбата на автомобила Опел Вектра е съпричастен и към друга кражба - от апартамент на ул. Хрищян войвода. В жилището е проникнато в периода 09.11. - 16.12.2010 г. чрез взломяване на входна врата и са откраднати компютърна конфигурация с LCD-монитор, WEB-камера, мобилен телефон, сешоар, два цифрови фотоапарата, керамична печка, телевизор и сребърни накити. При извършване на деянието Г.В. е действал заедно с 20-годишния С.Н. и 16-годишно момче - всички от кв. Зора. Част от вещите, предмет на кражбата са предадени доброволно на полицията.  Същият, 16-годишен старозагорец е проникнал чрез подбран или подправен ключ в друг апартамент в кв. Зора, откъдето е отнел преносим компютър.
На 22.12.2010 г., неизвестно лице след взломяване на входната врата, е проникнало в частен дом на ул. Волна песен в кв. Зора и извършило кражба на  два преносими компютъра. От предприетите оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от 27-годишния П.П. от същия квартал.
Всички лица се познават, но са извършили кражбите самостоятелно, или в различни комбинации помежду си. Деянията са осъществявани, като предварително са набелязвали жилищата и са прониквали в тях по различни способи - разбивали или отключвали входните врати, или са влизали през незатворени прозорци. Работата по изясняване и документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.

Още новини