Начало Новини Актуално Кредитна линия насърчава енергийната ефективност на цели жилищни сгради

Кредитна линия насърчава енергийната ефективност на цели жилищни сгради

Актуално
Енергийна ефективност

Домакинствата в страната ще могат да получат кредити на стойност 40 млн. евро и 14 млн. евро безвъзмездна помощ за подобряване на жилищата си през следващите 3 години. Средствата ще бъдат отпуснати по Програмата за енергийна ефективност в дома REECL. Помощта ще варира между 20, 30 и 35% от стойността на ремонта.

Тя ще зависи от това дали кандидатстват индивидуални домакинства, цели многофамилни сгради или сдружения на етажните собственици за едновременно подобрение на сградната обвивка и инженерните системи. С така зададените условия се стимулира подобряването на ефективността на цели сгради, а не само на отделни жилища, съобщи econ.bg.

Кредитната линия, която се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и безвъзмездната помощ, която се осигурява от Международния фонд „Козлодуй", няма да се конкурират с линията за енергийна ефективност, която в скоро време ще стартира по ОП „Регионално развитие" (ОПРР).

Александър Хаджииванов - главен мениджър „Енергийна ефективност и климатични промени" в ЕБВР, обясни, че представеният днес инструмент е насочен към онези 3.1 млн. жилища в страната, които се намират в селските и труднодостъпните райони.

Това е вторият период на Програмата REECL. От август 2011 г. кредити вече се предлагат от 2 търговски банки - „Прокредит Банк" и „Райфайзен банк". За почти 1 месец са отпуснати средства в размер на 1 млн. евро. По време на днешното събитие беше обяснено, че се водят преговори и с други банки, които се очаква да се включат в програмата в края на тази или началото на следващата година.

Средства ще бъдат отпускани за модерни технологии като фотоволтаични системи, абонатни станции, термопомпи, уреди за биомаса, слънчеви колектори и др. Желаещите могат да използват услугите на 1200 доставчици и монтажници, които са записани на сайта на REECl. Този списък не е окончателен и може да бъде разширен с всички фирми, които отговарят на условията.

По време на днешното събитие беше обяснено, че е проблем да бъдат убедени цели входове да канидатстват за кредити. От 2-те банки обясниха, че не могат да направят нищо, ако например в един вход от 40 апартамента 37 отговарят на условията и могат да вземат кредити, а 3 не могат. В този случай желаещите ще трябва да кандидатстват за индивидуални кредити.

Още новини