Начало Новини Актуално Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП: Как да сключваме дългосрочни договори като няма достатъчно предлагане?

Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП: Как да сключваме дългосрочни договори като няма достатъчно предлагане?

Актуално

проблеми в енергетикатаИзказване по актуалните проблеми в енергетиката, даващи отражение върху рекордните цени на тока за индустрията, направи заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика. В дискусията участваха народни представители, министърът на енергетиката, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране, ръководителите на държавни енергийни компании, работодателските организации и др.

„Съветват ни да не разчитаме да купуваме енергия на пазара „ден напред”, а да договаряме дългосрочни договори на борсата. Как това да се случи като имаме над 365 хиляди фирми, а на борсата през април 2019 г. има реализирана само една сделка (при 5 сделки през април 2018 г.), май т.г. има 2 сделки (при 84 през 2018 г.) и през юни т.г. имаме 21 сделки (спрямо 41 през 2018 г.)?“, заяви Красимир Дачев. Той обърна внимание на това, че ръководството на енергетиката е назначено да управлява системата, а не да се оправдава с нея. ”Най-голямата загадка за нас е защо държавните енергийни дружества при ниска и висока цена на ел. енергията продават на ниската?”, продължи той.

В края на изказването си заместник-председателят на БТПП оцени като полезна идеята на министъра на енергетиката за създаването на още една платформа на борсата, която да даде възможност на нея да търгуват големите индустриални консуматори.

Като първа крачка Красимир Дачев предложи потребителите, които са директно присъединени към преносната мрежа, да започнат да бъдат балансирани от Електроенергийния системен оператор, което до голяма степен ще намали тези флуктуации на пазара, се казва в информация на сайта на БТПП.

Част от изказването на Красимир Дачев

Още новини