Начало Новини Коментари Красен Станчев: Невъзможно е да се създаде нова единна валута, която да замести долара

Красен Станчев: Невъзможно е да се създаде нова единна валута, която да замести долара

Коментари

Има опит да се създаде алтернативна единна валута, която да замести долара, но това до момента не е възможно. Около това мнение се обединиха икономистите Красен Станчев и Михаил Кръстев в "Твоят ден".

Станчев смята, че Пригожин е бил пречка "Вагнер" да стане втора армия на Русия, защото е искал да продължи работата си по света. ''Дедоларизацията на Путин е отдавнашна концепция, която никога не може да се реализира, защото резервните валути в света са долар и евро, частично в Азия има и японска йена. Регионализацията на валутите при сделки винаги е била налична. Kитай и Индия са пазарни икономики, Русия и Бразилия одържавяват редица предприятия", посочи той.

"Основната цел е придобиване на повече икономически суверенитет. Предизвикателството, което си поставят, е повече износ на Русия към Индия. Бразилия и Аржентина разработват собствена валута - сюр. Тя е подобна на еврото. Държави от арабския свят извършват сделки със свои контрагенти, като не използват доларът като валута. Няма конкуренция на долара, а раздробяване", коментира той.


Източник: Агенция КРОСС

Снимка: БНР

Още новини