Начало Новини Актуално Край Стара Загора ще бъде изградена първата по рода си регионална логистична база с екологосъобразни решения на "Билла"

Край Стара Загора ще бъде изградена първата по рода си регионална логистична база с екологосъобразни решения на "Билла" в света

Актуално

"Билла България" започва изграждането на втората в България складова база край старозагорското село Загоре в непосредствена близост до подстъпа към автомагистрала "Тракия". Днес беше дадено символичното начало на дейностите с първа копка и водосвет за здраве.

База от такъв тип компанията строи за първи път не само в България, но и навсякъде, където имат дейност. Парцелът обхваща територия от 55 декара. В складовата база ще бъдат интегрирани редица екосъобразни решения, като част от стратегическите цели на компанията за редуциране на парниковите емисии с 30 на сто до 2030 година. Това посочи Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на "Билла България". Той допълни, че инвестицията е за близо 50 милиона лева и ще бъдат разкрити над 200 работни места, а за служителите са предвидени пакети от социални придобивки. 

"Винаги е важно, когато се случват такива инвестиции в един регион, защото това показва, че той се развива. В последните години кметът на Стара Загора Живко Тодоров със Стратегията за икономическо развитие помогна за това да привличаме толкова много инвестиции. Когато имаме една такава сериозна компания с големи инвестиции в екосъобразен обект и с намерение да открие 200 работни места, това означава, че нашият регион върви в правилна посока", посочи зам.-кметът на местната администрация Радостин Танев.  

Площта на складовите помещения от 16,5 хиляди кв. м е разпределена в сектори със сух и охладен склад, както и административна част. Обектът ще бъде сертифициран от международния BREEAM стандарт за зелено строителство, който гарантира, че складовата база е проектирана и ще бъде управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост. Складовата база трябва да е готова до първата половина на 2025 година. 

Обектът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90 на сто от консумираната електроенергия. Ще бъде внедрена и иновативна технология за хладилна инсталация, позволяваща остатъчната температура от хладилните агрегати да бъде използвана за отопление на помещенията през зимните месеци. В проекта са заложени още последно поколение системи за проследяване и контрол на всички изразходвани ресурси, включително водните. С цел тяхната оптимизация ще бъде внедрена и специална технология за събиране на дъждовната вода и използването й за напояване на зелени площи.

Складовата база ще обслужва районите на Централна и Южна България или около 30 на сто от магазините в страната.

Източник: БТА

Още новини