Начало Новини Актуално Край Стара Загора направиха възстановка на битката за Самарското знаме

Край Стара Загора направиха възстановка на битката за Самарското знаме

Актуално

Боевете за Самарското знаме

Боевете за Стара Загора и битката за Самарското знаме преди 135 години бяха пресъздадени на поляните край Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора. През 1877 г., в разгара на Руско-турската война, боят е първият за Българското опълчение, което се превръща в ядрото на бъдещата българска армия. С много любов и ентусиазъм членове на Национално сдружение Традиция пресъздадоха сцени от битката за града, довела до пълното му опожаряване и погубването на хиляди старозагорци.

Сцените се доближаваха максимално до историческата действителност, с добавка на художествени елементи за подсилване на въздействието, по думите на организаторите, съобщиха от пресцентъра на Общината. Канонадата на огневата линия включваше и отделни изстрели с автомат, които бяха произведени от професионални войници, за по-голяма автентичност на усещането за боя. Общо 4 000 халосни патрона бяха изстреляни по време на сражението, в което участваха и 7 топа.

Стотици старозагорци изгледаха с интерес възстановката, която се прави за втори път, с участието на близо 150 членове на Традиция от 22 клуба в страната, деца от Стара Загора и клуб Млад родолюбец от Нова Загора.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари на участниците за всеотдайността, с която участват в претворяването на живата история пред присъстващите млади хора. Трябва българщината да се брани, трябва да се помни как заедно руси и българи са защитавали нашия град и България. Подвигът на всички, дали живота си в битката, е в основата на днешна Стара Загора, такава, каквато е, каза още кметът. Всички участници получиха грамоти от председателя на Общинския съвет Емил Христов.

Възстановката наблюдаваха още народният представител Нели Калнева, областният управител Недялко Недялков, зам.-кметът Иванка Сотирова, бригаден ген. Петър Петров, командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, общински съветници и др. Тук бяха и членовете на делегация от побратимена Самара, които са на четиридневно посещение, във връзка със 135-та годишнина от боевете за Стара Загора. Програмата на Община Стара Загора по отбелязването й ще завърши с тържествена заря-проверка на 31 юли от 20,30 часа на площада пред общината.

Възстановка на боевете за Стара Загора Опазване на Самарското знаме Кметът Живко Тодоров

Още новини