Начало Новини Актуално Край Мъглиж започва изграждане на соларен парк

Край Мъглиж започва изграждане на соларен парк

Актуално
Соларен парк

Заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев направи първа копка на соларен парк с мощност 50 MW край Мъглиж. Фотоволтаичните панели ще бъдат разположени на площ от 1500 дка в землището на Мъглиж и село Дъбово.

Зад изграждането на един от най-големите соларни паркове в България – Solarose стои смесено дружество между хасковската фирма Монолит АД и германската Парабел АД с дългогодишен опит в изграждането на соларни проекти.

Произвежданата електроенергия ще се продава на НЕК, а преносът й ще става по 110-киловолтов далекопровод до подстанция в Дъбово, съобщиха от пресцентъра на областна администрация - Стара Загора.

По време на церемонията управителят на Монолит Иван Стаматов благодари за съдействието на Областна администрация – Стара Загора и за доверието на Общинския съвет в Мъглиж за реализацията на проекта, който трябва да бъде завършен до 24 май 2012 година. Като подизпълнители при строителството ще се включат предимно български фирми, с предимство за местните, обясни той. Ще се създадат 150 работни места, а данъци и такси соларните дружества ще внасят в община Мъглиж, където е адресната им регистрация, добави Стаматов.

Юрген Вил, председател на съвета на директорите на Парабел АД заяви, че това е най-важният им проект извън Германия и добави, че електричеството, което ще се произвежда от фотоволтаиците ще бъде достатъчно да захрани 20 000 домакинства или 80 футболни игрища.

Той поднесе извинения на присъстващите, заради представянето на Лотар Матеус на треньорското поприще, и похвали решението на ръководството на националния ни отбор по футбол, да бъде върнат обратно в Германия.

Официални гости на церемонията бяха ръководителят на отдел Икономика в посолството на Германия у нас Волфганг Вендел, управителят на Парабел АД за Европа Щефен Брус, председателят на Българо-германската търговско-индустриална камара Митко Василев, председателят на Българската асоциация по фотоволтаична енергия Бисерка Русева, народният представител Иван Колев и др.

Още новини