Начало Новини Актуално Кръговият пътен възел на автомагистрала Тракия ще бъде обезопасен с гумени ограничители на скоростта (видео)

Кръговият пътен възел на автомагистрала Тракия ще бъде обезопасен с гумени ограничители на скоростта (видео)

Актуално
автомагистрала Тракия

Областно пътно управление - Стара Загора започна масови проверки на рекламните съоръжения, поставени по пътищата в региона. Констатирани са редица нарушения, като неплащане на такси и незаконно монтирани билбордове, което ощетява държавата, съобщи директорът инж. Петър Николов. До момента са съставени 80 акта и се очакват постъпления в размер на около 150 000 лева.

Демонтират се и нерегламентирано поставени билбордове. За 2 месеца са свалени 111 рекламни съоръжения, през следващите дни от АМ Тракия ще бъдат премахнати още 44, каза още инж. Николов.

Той съобщи още, че до дни на кръговият пътен възел на АМ Тракия, който свързва пътя към Стара Загора в посока Бургас, върху асфалта на платното ще бъдат поставени светлоотразителни гумени ограничители. Това се налага заради големия брой катастрофи, които стават в района. За това настояват от сектор Пътна полиция - Стара Загора в продължение на месеци. Предложенията са обсъждани от Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура, по времето на предишния председател Божидар Йотов, но резултатът е два незабележими фриза, които не се усещат и от най-съвестните шофьори.

Допълнителните мерки ще бъдат предприети след продължителна кореспонденция между сектор Пътна полиция - Стара Загора и пътната дирекция по времето на предишния председател на Агенция Пътна инфраструктура Божидар Йотов. Служителите на МВР са изпратили 4 писма до Областно пътно управление. Направени са само два фриза на пътното платно, които не се забелязват, даже от изрядните шофьор.

С проблема се ангажира областният управител на Стара Загора Йордан Николов. Той е провел разговор с новия председател на Агенция Пътна инфраструктура Сергей Михалев. От Областно пътно управление - Стара Загора е изпратено предложение за поставяне на светлоотразителни гумени ограничители на скоростта, които ще бъдат монтирани до няколко дни, каза още инж. Петър Николов.

В района на кръговия пътен възел на АМ Тракия има 74 знака и скоростта е ограничена до 30 км/час. Допълнителните мерките се налагат заради неразумните шофьори, за които това няма значение. За 2 години на кръговото движение са станали 243 произшествия с 1 убит и 17 тежко ранени.

От сектор Пътна полиция настояват за допълнителна маркировка на кръстовището за кв. Зора, също заради завишения брой на катастрофите.

Пътят е изграден с европейско финансиране и всяка искана промяна ще премине през редица процедури, които ще отнемат време, каза инж. Николов.

Община Стара Загора имаше идея за монтиране на светофарна уредба, или изграждане на кръгово движение, но на този етап няма никакво развитие. Очаква се след пуска на лот 2 на автомагистрала Тракия трафикът на автомобили към Бургас и обратно да намалее и така да се облекчи натоварването на кръстовището.

Връзка към видео репортажа в youtube
(позволява по-високо качество и възможност за гледане чрез мобилни телефони)

Още новини