Начало Новини От Палатата Кръгла маса постави акцент върху технологиите за съхранение на енергия в България

Кръгла маса постави акцент върху технологиите за съхранение на енергия в България

От Палатата

Кръгла маса на тема: Балансиране на енергийния преход: разгръщане на технологиите за съхранение на енергия в България се проведе в Стара Загора.

Целта на дискусията -  подобряване на ангажираността и координацията между ключовите регионални и национални заинтересовани страни при определянето на мерки за преодоляване на съществуващите пречки за ускорено внедряване на ВЕИ технологиите.

На срещата присъстваха представители на бизнеса, на неправителствения сектор, на различни страни, заинтерсовани от трансформацията.

Стара Загора е регионът, в който се очаква процесът на зелена трансформация да има най-осезаеми последици. Това включва и интегрирането на ВЕИ технологии и системи за съхранение на енергия. За да бъде оползотворен максимално техният потенциал, е необходимо да се направи преглед на основните регулаторни и икономически пречки, както и да се споделят добри практики от най-напредналите пазари в света, каза при откриване на срещата Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, домакин на събитието. Техен партньор бяха Enterprise Europe Network – България и Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Модератор на първия панел на събитието беше д-р Румяна Грозева, изп. директор на Агенцията за регионално икономическо сътрудничество.По време на него адвокат Димитър Цвятков говори от своя опит и от името на  Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), основана от български и международни компании през 2019 г. Адв. Цвятков  постави акцента в първи панел именно върху частта – съхранение. Асоциацията  подкрепя и насърчава корпоративни договори за закупуване на електроенергия, за да стимулира развитието на нови проекти за ВЕИ в страната, както и технологии за съхранение на енергия и иновативни подходи за търговия със зелена електроенергия.

Във втория панел беше представена Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия. 15 фирми от областта участваха в проекта на Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

По норвежка методология екипи на компаниите бяха обучени как да си разработят зелени бизнес модели. Били са и на  обмен на опит в Норвегия, за да се видят на място как са внедрени тези модели, обясни Красимира Соколова, зам.-председател на ТПП-Стара Загора.

На основата на дискусиите ще бъдат разработени краткосрочни и дългосрочни мерки за развитието на сектора в контекста на стратегическите национални документи - Интегриран план за Енергетика и климат и Териториалните планове за справедлив преход. 

Още новини