Начало Новини Актуално Кръгла маса "Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход" събира експерти днес в София

Кръгла маса "Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход" събира експерти днес в София

Актуално

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Техническият университет в София ще съберат енергийни експерти на първата по рода си кръгла маса на тема "Иновации при съхранението на енергия – ключ към устойчив енергиен преход", съобщиха организаторите от АИКБ. Събитието ще се проведе днес в хотел "София Балкан Палас" от 14:00 часа.

Очаква се форумът да бъде открит от министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, заместник-министъра на иновациите и растежа Георги Ангелов и евродепутата Цветелина Пенкова.

Предизвикателствата пред производството и съхранението на енергия, подходящите решения за повишаване на капацитета на България в тази област, различните технологии за съхранение, техните показатели и възможности за приложимост в националния контекст, ще бъдат основни теми на форума. Очакванията на организаторите от АИКБ са събитието да спомогне за формирането и популяризирането на основните акценти в Стратегията за устойчиво енергийно развитие на страната до 2030 г. и с визия до 2050 г.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) инж. Мартин Георгиев, изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, ректорите на Техническия университет в София и Минно-геоложкия университет проф. Иван Кралов и проф. Ивайло Копрев също са поканени за гост лектори.

АИКБ от години популяризира темата за съхранението на енергия, като дава конструктивни становища и предложения по енергийната политика, водена от България, посочват от асоциацията.

"През миналата година Асоциацията разработи и представи визията си за развитие на българската електроенергетика с хоризонт до 2050 г., в която технологиите за съхранение на енергия подобряват стабилността на мрежата, улесняват интегрирането на възобновяеми източници, оптимизират управлението на енергията, подпомагат електрификацията на наличната инфраструктура и на транспорта, повишават устойчивостта и допринасят значително за намаляване на емисиите на парникови газове", пише още в съобщението на АИКБ.

Източник: БТА

Още новини