Начало Новини Актуално Крафт пивоварни от Стара Загора подаряват знанията си за създаване на нови добри практики

Крафт пивоварни от Стара Загора подаряват знанията си за създаване на нови добри практики

Актуално

Светът на бирата се променя, защото все повече от участниците в създаването и консумацията ѝ избират чисти съставки и нови методи за намаляване на вредните емисии и отпадъка от производството ѝ. Променят се и вкусовете на почитателите на напитката. Крафт пивоварни от цял свят се обединяват в създаването на нови добри практики, а все повече хора започват да варят своя бира в домовете си, като целта им е да бъдат сигурни в качеството на любимата си напитка. Това казват Робърт и Любка Хенри, които са се посветили на тази дейност от десетина години. Днес те се определят като лидери в подкрепата на занаятчийската пивоварна индустрия в България. Искат да направят пътя на крафт пивоварните в България по-лесен, така че те да работят устойчиво, да могат да продължат да правият истински хубава бира, опазвайки природата.

Намалена консумация на вода, оптимизиране на електроенегия, натурални добавки и витамини, използване на отработения малц са само част от стъпките, към които можем и ние домашните пивоварни да прибегнем, за да правим по-устойчива бира, казват Робърт и Любка Хенри, които преди 9 години създават семейната си фирма Направи си бира ООД и от тогава пътят е само напред.

В България ни доведе любовта ни към истинската бира и по-специално различните видове ейл. Решихме да направим това изкуство достъпно и тук, за да може повече хора да се наслаждават на жива бира, направена по традиционен начин с бавна ферментация - разказват и чрез сайта си, който има ясна практическа насоченост за всеки, който се интересува от темата.

Робърт Хенри е от Лондон, човек с повече от 22 години опит в хранително-вкусовата индустрия, и е работил в над 20 държави по цял свят. Той е лицензиран бариста съдия (разбира от кафе), дава бизнес консултации и предлага на своите международни клиенти подбор на персонал, интериорен дизайн за заведения, организира дегустации и т.н. Любка успешно го допълва чрез уменията си в маркетинга и графичния дизайн.

Направи си бира ООД има добре развит онлайн магазин. А в Стара Загора от няколко години работи и първият в България магазин за домашния пивовар. Той обаче е превърнат и в класна стая, в която се организират уроци и се показват нагледно как се прави жива бира в домашни условия.

За разлика от масово произведената бира, в нашите рецепти използваме само няколко натурални продукта - ечемик, хмел, бирени дрожди и филтрирана вода. Резултатът е жива бира (ейл, пилзнер или лагер), приготвена в малки дози - с неповторим вкус и на достъпна цена. Понякога добавяме шоколад и боровинки, но това е само в уроците за напреднали - казват Робърт и Любка Хенри.

Още новини