Начало Новини Актуално Крадци нападат жени шофьорки на кръстовища в Стара Загора

Крадци нападат жени шофьорки на кръстовища в Стара Загора

Актуално
кражби авто

Жени шофьорки стават жертва на апаши, докато чакат светофарът да светне зелено, алармират от ОД МВР - Стара Загора. Обикновено дамите държат чантите си на седалката до тях или отзад. Когато спрат автомобила на светофара, престъпниците отварят вратата, грабват чантата и хукват.

Жените не могат да зарежат автомобила си на кръстовището и да се впуснат в преследване, обяснява технологията Апостол Апостолов, инспектор в сектор Противодействие на криминалната престъпност при ОД МВР - Стара Загора. Имаме доста случаи, предимно в края на работния ден, към 17 - 19 ч., но и към 23 ч. избират се кръстовища в централната част на Стара Загора, например: Ген. Столетов и Отец Паисий; бул. Славянски и Отец Паисий; Хаджи Димитър Асенов и Славянски; Ангел Кънчев и Христо Ботев. През миналата седмица са задържани един извършител в съучастие с друго лице, надяваме се тези престъпления да намалеят, казва инспектор Апостолов. Става въпрос за специализиран контингент, оперативни и мобилни хора, уточни той. Най-добра- та застраховка срещу подобни посегателства за жените специално е да заключват колите си, за да не може апашът да отвори вратата на светофара. Хит сред крадците в Стара Загора са и така наречените тапи. Това е електронно устройство, на вид кутийка с размер 10 - 15 см и около 8 - 10 см ширина. Тапата заглушава сигнала от алармите. Шофьорът излиза от автомобила, натиска дистанционното и мисли, че е заключил возилото си. Но апашите са наблизо, блокирали са алармата и колата остава отключена. Без проблем влизат в нея и обират каквото си харесат. Най-често ОБЕКТ НА ПОДОБНИ ПОСЕГАТЕЛСТВА СА СКЪПИ АВТОМОБИЛИ ОТ ВИСОК КЛАС - мерцедес, БМВ, ауди, фолксваген. Местата са хипермаркетите, Баумакс, Кауфланд, Рода, Парк мол Стара Загора, Метро, индустриална зона, а часовият интервал е през целия ден - от 10 сутринта до 19 часа, както и в по-късните часове. Имаме 15 регистрирани случаи в хитовия период около празниците м. г., казват от ОД МВР. Тази година все още няма.

СТАРОЗАГОРСКАТА ПОЛИЦИЯ Е ЗАЛОВИЛА 2 ГАСТРОЛИРАЩИ ГРУПИ - от Бургас и София, специализирали се в затапването. Често ни навестяват, защото Стара Загора е интересен за престъпниците град, в центъра на страната сме и икономическото положение на региона е добро, уточняват старозагорските полицаи. Но подобни деяния има и на териториите на други дирекции.

Установено е, че задържаните са действали не само на територията на Старозагорска област, но и на цялата страна. Задигнатите суми не са малки - В НЯКОИ СЛУЧАИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ И СКЪПИ ВЕЩИ - маркови запалки, писалки, лаптопи, фотоапарати... Хората често оставят чанти и вещи в колата, преди да влязат в някой хипермаркет, не обръщат внимание, че след щракането на дистанционното за алармата колата им е останала отключена, казва инспектор Апостолов.
Остават актуални и КРАЖБИТЕ ЧРЕЗ СЧУПВАНЕ НА СТРАНИЧНОТО СТЪКЛО НА АВТОМОБИЛА, КАКТО И СПУКВАНЕ НА ГУМА. Апашите предварително пукат гумата, шофьорът потегля, усеща, че не е наред колата, и слиза. Започва да я сменя, а докато е ангажиран, от другата страна крадецът отваря вратата и взима каквото намери.

ПРИ ТАПА ВЕДНАГА БЛОКИРАЙТЕ ВСЯКАКВИ БАНКОВИ КАРТИ. Старозагорската полиция е имала случай на удар със 7000 лева - откраднати в брой и от карти. Не оставяйте чанти в колите на паркинга, аудио и друга техника, ако се наложи, нека да е в багажника, където няма видимост, а не по седалките.
РЪЧНО ДА СЕ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ КОЛАТА Е ЗАКЛЮЧЕНА, съветва инспектор Апостолов. Статистиката отчита, че с всяка изминала година броят на противозаконно отнетите автомобили и кражби на автомобили в Старозагорска област намалява. Спадът през 2011 г. е с около 20% в сравнение с предходната 2010 г. По- атрактивни за апашите са кражбите на вещи и пари от коли, не цели коли. Като количество намаляват и кражбите на старите руски возила с цел продажба за скрап и на колите, които се крадат за разкомплектоване. Определящ е икономическият интерес. НА ПАЗАРА ИМА ИЗОБИЛИЕ НА ЧАСТИ ВТОРА УПОТРЕБА, обяснява инспектор Апостолов.

Скъпите автомобили са по-привлекателни от автомобилите нисък клас. Рискови марки са ауди, мерцедес, БМВ и фолксваген. През 2012 г. полицейските служители очакват броят на престъпните посегателства на цели МПС още да намалее и да се запази тенденцията за кражби на вещи и парични суми от автомобили.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Още новини