Начало Новини Актуално Ковашко-пресовият завод Пресков изпълни проекти с европейско финансиране за над 9 млн. лева

Ковашко-пресовият завод Пресков изпълни проекти с европейско финансиране за над 9 млн. лева

Актуално
Пресков

Ако четете инструкциите внимателно и ги следвате стриктно, не е нужно да имате опит или да се обръщате към консултант, за да подготвите европроект за милиони. Това показва примерът на старозагорската компания Пресков - един от най-големите и най-стари производители на ковани детайли в България, които намират приложение в редица индустрии.

Предприятието има два одобрени европроекта по програма Конкурентоспособност за общо над 9.3 млн. лева. Разработихме проектите сами, въпреки че нямаме проектен опит, и досега всичко върви успешно. Вече обмисляме дали да не подадем документи и за трети проект, разказва пред вестник Пари маркетинг мениджърът на Пресков Драгомир Бояджиев.

Първият проект на компанията е за въвеждане на системи за управление на околната среда. Благодарение на субсидиите например е изградена вентилационна система. "Всички подобрения, които направихме, са изключително важни за нашата дейност. Те са от голямо значение и за клиентите ни и ни дават конкурентни предимства на пазара", разказва Бояджиев. Проектът е за "скромните" 175 хил. лева и е нещо като тест. Оказва се успешен. Единственият проблем, пред който се изправят от компанията, е свързан с финалните плащания, които се бавят около година и три месеца.

Още преди приключването на първия си проект обаче от фирмата вече са готови и започват изпълнението на нов - за технологична модернизация. Той е на стойност от 9.2 млн. лева и е сред най-големите по програма "Конкурентоспособност". Сумата е инвестирана в нови машини и в трите производствени дейности - ковашко-чуково, ковашко-пресово и термично производство. Ефектът от усвояването на субсидиите ще бъде комплексен - капацитетът на производството ще се удвои до 4 хил. т годишно, енергоемкостта му ще се намали с 60%, производителността на труда ще се повиши 2.5 пъти и освен това ще се повиши качеството на продукцията. Всичко това вече се усеща, тъй като проектът приключва само след месец.

Към момента от "Пресков" са доволни от възможността да подпомогнат развитието си чрез евросубсидии. Вече са натрупали и опит и на негова база казват, че има и някои неща, които може да бъдат подобрени в целия процес на усвояване на грантовете по европрограмите. "Регионалните звена на агенцията за малки и средни предприятия трябва да имат повече правомощия. Когато организирахме тръжната процедура за избор на доставчик на оборудването, служителите им съгласуваха почти всички документи с централата в София. Някои документи са нужни спешно, а тази организация само доведе до известно забавяне", коментира Бояджиев. Той обяснява, че по принцип администрацията разполага със срок от 20 дни, за да отговорят дали всичко в документите, които са им представени, е както трябва и поне са успявали да го спазят. Но все пак целият процес може да протича много по-бързо, ако бюрокрацията се намали, добавя Бояджиев. В техния случай например изборът на изпълнител се проточва около една година.
За компанията се оказва трудност и необходимостта да се предоставят легализирани от Министерството на външните работи документи на избраните доставчици. Това е процедура, която отнема време и води до забавяне на изпълнението на целия проект, коментира Бояджиев. Затова той е доволен, че поне в бъдеше от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма планират подобрения и улесняване на процедурите поне в тази насока.

В момента от "Пресков" са на финалната права на големия си проект и вече имат идеи за нов. "Следващият европроект, с който искаме да кандидатстваме, е за получаване на стандарт за производство на детайли за автомобилната индустрия", казва Бояджиев. И се надява, че ще успеят да реализират хеттрик с европроекти.

Към момента старозагорският завод за горещо, ковани детайли "Пресков" има два проекта по Оперативна програма Конкурентоспособност - За покриване на международно признати стандарти и за технологична модернизация.

Първият проект е За въвеждане на системи за управление на околната среда. Той е започнат в края на 2008 г. и вече е приключен. Стойността му е близо 175 хил. лева, от които безвъзмездната помощ е малко над 87 хил. лева.

Вторият проект ма компанията е е свързан с подобрения и закупуване на нова техника на трите производствени дейности - ковашко-чуково, ковашко-пресово и термично производство.
Проектът е на стойност около 9.2 млн. лева, като 4.6 млн. лева са за сметка на програмата, а останалата част се финансира от бенефициента. До момента са изплатени над 916 хил. лева, показва справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз (ИСУН). Проектът е започнат през лятото на 2009 г. и се очаква да бъде финализиран през тази година.

Още новини