Начало Новини Актуално Ковачки съгласен да плаща санкции, но Брикел да работи

Ковачки съгласен да плаща санкции, но Брикел да работи

Актуално
Стара Загора

Собственикът на Брикел Христо Ковачки се ангажира да плати евентуални санкции срещу България, които биха били наложени от ЕК при продължаваща работа на предприятието. Това стана ясно на съвместна среща в МИЕТ между министър Трайчо Трайков, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, заместник-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, Христо Ковачки и синдикалисти, обяви от пресцентъра на икономическото министерство.

Инвеститорът пое ангажимент също да учреди банкова гаранция за изграждане на необходимите сероочистващи инсталации и да не съкращава работници. Условието за предоставяне на такава банкова гаранция бе поставено от държавата още на миналата среща в този формат преди повече от месец, но досега такава не е представена.
Днес Христо Ковачки поиска от държавата Брикел да продължи да работи на минимална мощност (два котела от общо шест) през следващата половин година, за което да му бъдат осигурени квоти за парникови газове от резерва за нови инсталации. Дали това е възможно и допустимо ще обсъди междуведомствената работна група по Националния план за разпределение на квотите в близките дни.
„Досега държавата е направила ред компромиси, последният от които е, че все още не са поискани 30 млн. лв., които предприятието дължи според приватизационния договор, ако не спре работа след изчерпването на разрешените му 20 хил. часа без сероочистки”, каза министър Трайков след срещата.
„Ние няма да подпомагаме фирмата под никаква форма на държавна помощ. Съгласихме се разговорите да продължат, за да се опитаме да изработим обща позиция”, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Разговорите ще продължат в Междуведомствената група, за да бъде изработена единна позиция пред Европейската комисия на всички заинтересовани страни.

Още новини