Начало Новини Актуално Косово иска български храни

Косово иска български храни

Актуално
Мирослав Найденов

Косово се интересува от внос на храни от България. Това обяви министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово Блеранд Ставилечи след срещата си с българския министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Прищина. Заинтересoвани сме от увеличението на търговския стокообмен, каза министър Ставилечи.

Освен това Косово търси възможности за чужди инвестиции. Надяваме се да създадем и джойнт венчър предприятия в Косово с българско участие, допълни още той, съобщиха от пресцентъра на българското земеделско министерство.

Двете страни могат да си сътрудничат във ветеринарното дело, поземлените отношения и горското стопанство, обяви министър Найденов. Той допълни, че България може да осигури на Косово пшеница, олио, млечни продукти, птиче месо, яйца, брашно, захар и зърнени изделия.

Министър Ставилечи обясни, че Косово върви към облекчаване на административните и бюрократичните пречки пречки за бизнеса. В момента има пречка с ветеринарните и фитосанитарните сертификати, които не са синхронизирани между двете страни. Министрите обещаха, че Българската агенция по безопасност на храните и Косовската агенция по ветеринарен контрол започват да работят за изчистването на проблема. 

Още новини