Начало Новини Коронавирус: Комисията освобождава от мита и от ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС

Коронавирус: Комисията освобождава от мита и от ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС

медицински изделия и предпазни средстваЕвропейската комисия реши да одобри исканията на държавите членки и на Обединеното кралство за временно освобождаване от мита и от ДДС на вноса на медицински изделия и предпазни средства от трети държави с цел подпомагане на борбата с коронавируса. Това ще улесни финансово снабдяването на лекарите, медицинските сестри и пациентите с медицинското оборудване, от което те отчаяно се нуждаят.

Комисията побърза да одобри исканията, които получи от всички държави членки. Тази мярка включва маските и предпазните средства, но също и комплектите за изследвания, апаратите за вентилация и другото медицинско оборудване. Тя ще се прилага за срок от 6 месеца с възможност за ново удължаване.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен отправи видео послание във връзка с днешното решение. Гледайте го тук.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: В тази извънредна ситуация е жизненоважно медицинското оборудване и изделия да пристигат бързо там, където са нужни.

Като освобождава от мита и от ДДС вноса на тези продукти от държави извън ЕС, Европейската комисия помага тези продукти да станат по-достъпни. Искам отново да изразя дълбокото си уважение и признателност към здравните работници в цяла Европа. Днешната мярка би трябвало да им помогне да получат оборудването, от което се нуждаят, за да се предпазват и да продължат да спасяват човешки животи.

На 20 март 2020 г. Комисията покани всички държави членки и Обединеното кралство да подадат искане за освобождаване от мита и от ДДС на вноса на предпазни средства и друго медицинско оборудване от трети държави. Искания подадоха всички държави членки, както и Обединеното кралство. Днешното решение поражда действие с обратна сила, считано от 30 януари.

Контекст

Действащото законодателство на ЕС разполага с извънредни инструменти, с помощта на които да помага на пострадалите от бедствия. Те могат да бъдат използвани за преодоляване на безпрецедентната здравна криза, причинена от коронавируса.

В митническото законодателство на ЕС (Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета) се предвижда възможност за предоставяне на митническо освобождаване за употреба от пострадали от бедствия. То може да бъде приложено по отношение на вноса, осъществяван от държавни организации или от одобрени благотворителни или филантропически организации. За да бъде предоставено освобождаване, е необходимо решение на Комисията, действаща по искане на засегнатата държава членка.

По същия начин, в правото на ЕС в областта на ДДС (Директива 2009/132/ЕО на Съвета) има съответстващи разпоредби по отношение на освобождаването от ДДС при окончателен внос на някои стоки.

За повече информация

Още новини