Начало Новини Актуално Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България: Йовчев е бушон, опит да се спаси Цветанов от отговорност

Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България: Йовчев е бушон, опит да се спаси Цветанов от отговорност

Актуално

Оставката на шефа на ДАНС няма да измие имиджа на България. Обществото няма да се успокои, докато не стане ясно свързани ли са депутати и министри с контрабанда. Хората се вълнуват от цените на хляба и от безработицата - са тезите, които представя Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България.

- Оставката на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев ще се отрази ли на имиджа на страната пред Брюксел, г-жо Нинова?

- Тази оставка няма да измие имиджа на България – Цветлин Йовчев поема чужда отговорност. Истинският виновник за случващото се у нас е Цветан Цветанов, а Йовчев е само бушон и опит на премиера да спаси Цветанов от отговорност.
Но смятам, че това няма да се получи, защото все още няма отговор на най-важните въпроси – за мен и за БСП това са не кой, как и къде е получил записите от флашките, а какво съдържат СРС-тата. Дали властта действително упражнява натиск на митниците за контрола на контрабандни канали, дали наистина са замесени депутати и министри от ГЕРБ - докато не се отговори на тези въпроси, няма да се успокои обществото.

- Доста се объркахме – без значение ли е кой как получава дадена информация?

- Има значение това, че не се опазва информация - това е вторият голям въпрос и една от причините да не ни приемат в Шенген. Получи се официално писмо от вътрешните министри на Франция и Германия, в което ясно се посочва защо не ни приемат в Шенген – това са нарасналата престъпност, контролираната контрабанда и невъзможността да се опазва информацията на шенгенската информационна система.
Това писмо беше скрито от обществеността. Управляващите се опитаха да омаловажат случая, като го сведат до технически пропуски – според тях, става дума за две-три постройки, които трябва да се ремонтират. Изобщо не става дума за това – държавите членки на ЕС се притесняват за своята сигурност заради България. В последната година през страната ни са влезли и са стигнали до ЕС нелегално 561 души. През България са минали потоци контрабандни цигари, които вече заливат и ЕС, и които съсипват бюджетите на държавите членки на съюза. Затова те са притеснени. Този политически шамар идва от приятели на ГЕРБ, от политически партии, които членуват в ЕНП.

- С отстраняването на Йовчев ще спрат ли подслушванията?

- Това е политика на управляващите – те дадоха първия сигнал за това, когато Цветанов прочете в парламента СРС-та за лекарите от горнооряховската болница. Виждаме и нарасналия брой на СРС-та, направиха и няколко промени в закона, които дават възможност за увеличаване на подслушванията – имам предвид, че със създаването на специализирания съд се откриха допълнителни възможности за подслушване, в тази криза се увеличи бюджетът на МВР със 100 млн. лв. за подслушване. За сравнение само ще кажа, че задълженията на общинските болници са 50 млн. лева. Оказва се, че за ГЕРБ е важна политиката на полицейщина пред социалната.

- Как ще коментирате създаването на новата структура за борба с корупцията?

- Увеличаването на администрацията и разслояването на службите никога не води до нещо добро. Още повече, че тази служба ще бъде чисто аналитично звено – тя няма да се занимава с борба с корупцията. Ние сме предложили да се възстанови работата на Бюрото за специални разузнавателни средства, което действаше по време на нашето управление и беше закрито от ГЕРБ, и да се засили контролът там. Да се промени Законът за специални разузнавателни средства, като се ограничи техният брой. Интересен е фактът, че само 2% от СРС влизат в съда и от тях само 1% служи за издаване на осъдителна присъда. Всичко друго е за политически натиск и политически контрол.

- През последните месеци държавата влиза от скандал в скандал, това почна да омръзва. Какъв е дневният ред на хората?

- Права сте, ние обикаляме страната и разбираме, че скандалите вече не вълнуват хората. На срещите гражданите поставят три проблема: нивото на доходите, които са замразени до 2013 година, скокът на цените и инфлацията, която само за януари е изключително висока и нивото на безработицата. Ето от това се вълнуват българите. За съжаление, правителството не предлага никакви решения по тези проблеми - нито в бюджета, нито в законодателството.  

- А БСП има ли алтернативи и какви са те?

- БСП започна да изработва своите алтернативни политики. Първата, която обсъждаме и презентираме, е управленски проекти за земеделие, алтернативно на това, което предлагат сега управляващите. В сектор „Земеделие“ има огромно напрежение, защото управляващите излъгаха земеделските производители, че ще им платят минимални доплащания, но още не са ги платили. Не са платени директните плащания от ЕС, много им се утежни данъчно-осигурителната тежест, тройно се увечилиха осигуровките за земеделските производители, сега се облагат с един нов данък печалба, който е непоносим за тях. Животновъдите, например, са много притеснени за генофонда на българското говедовъдство - няма нито един лев, заделен за запазването му, но, например, се дават 2 млн. лв. за българска овчарска порода, към която е пристрастен премиерът.
Предлагаме на Министерството на земеделието и храните да поиска нотификация от Брюксел за държавна помощ за генофонда на България. Настояваме да се предвидят национални доплащания в размер на 137 млн. лв. за 2011 г. за животновъдство.
Въпреки опитите на министър Найденов да осуети срещата ни с животновъдите днес(четвъртък-б.р.), която се състоя не както бе планирана в Стара Загора,а в столицата, те бяха категорични, че управляващите нямат подход към сектора. Те са обезпокоени, че с рестриктивния закон, където са заложени огромните разходи и данъците, ГЕРБ убиват поминъка на десетки хиляди български семейства.
Изправени сме на ръба на оцеляването, ние предпочитаме да изколим своите животни. Защо да се занимаваме с животновъдство, когато килограм фураж е по-скъп от литър мляко, попитаха животновъдите. Те са огорчени от лъжите на управляващите. Признаха, че се имитира диалог – викат ги в министерството, а после не се изпълняват обещанията. Животновъдите се върнаха назад във времето, когато комуникацията с предишното управление е била по-трудна, но проблемите се решаваха своевременно.
Животновъдите заявиха готовност на 22 февруари да обявят стачка. Левицата подкрепя протеста им, защото с него се отстояват справедливи и законни права.

Интервюто е публикувано във вестник Новината

Още новини